Lyhyesti

(IPRinfo 3/2010)

Komissio: sisältötuotteiden verkkomarkkinat puutteelliset

Tekijänoikeusteollisuudessa on herättänyt keskustelua Euroopan komission halu puuttua kansallisten tekijänoikeusjärjestöjen asemaan. Toukokuussa julkistetussa komission digitaalistrategiassa ehdotetaan, että tekijänoikeuden lupa-, hallinto- ja lisensiointijärjestelmiä yksinkertaistetaan verkkokäytön osalta. Komission mukaan lainsäädäntötoimet eivät ehkä ole tarpeellisia, jos tekijänoikeusjärjestöt tekevät yhteistyötä sopimusperusteisesti.
Komission mukaan kuluttajat odottavat oikeutetusti, että verkkomaailmassa sisältötuotteet ovat saavutettavissa vähintään yhtä tehokkaasti kuin tavallisessa kaupankäynnissä. Euroopasta puuttuvat yhtenäiset verkkomarkkinat.

Komission mielestä on ongelmallista, että esimerkiksi Euroopassa perustettava verkkomusiikkikauppa joutuisi neuvottelemaan oikeuksista 27 jäsenvaltion lukuisien oikeudenhaltijajärjestöjen kanssa. Euroopassa kuluttajat voivat ostaa cd-levyjä jokaisesta kaupasta, mutta usein on mahdotonta ostaa musiikkia verkosta, koska oikeudet lisensioidaan kansalliselta perustalta. Komission vertailun mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa liiketoimintaympäristö ja jakelukanavat ovat suhteellisen yksinkertaisia ja musiikkikappaleita imuroidaan nettikaupasta neljä kertaa enemmän kuin Euroopassa.

Digitaalistrategian mukaan tekijänoikeuksien hallintoa ja läpinäkyvyyttä on tarvetta kehittää, ja sen tulee mukautua teknologian kehitykseen, jotta oikeudenomistajien ja käyttäjien luottamusta voidaan ylläpitää sekä helpottaa lisensiointia yli rajojen. Komission näkemyksen mukaan helpommat, yhtenäisemmät ja teknologisesti neutraalimmat ratkaisut eurooppalaiseen lisensiointiin audiovisuaalisella sektorilla stimuloisivat luovuutta ja auttaisivat sisällöntuottajia ja -välittäjiä.

Sopimusvapaus säilyy
Komission mielestä digitaalistrategian mukaiset ratkaisut säilyttäisivät oikeudenhaltijoiden sopimusvapauden. Oikeudenhaltijoiden ei olisi pakko lisensioida kaikkialle Eurooppaan, vaan ne voisivat edelleen sopia lisensiointialueesta ja sopimusperusteisesti määrätä lisensiointimaksuista.

Komissio aikoo tarvittaessa selvittää lisää erilaisten verkkosisältötuotteiden markkinoita. Tässä vaiheessa komissio ei suosi tai sulje pois mitään mahdollisuutta tai oikeudellista instrumenttia. Komissio viittasi professori Montin raporttiin ”A new strategy for the Single Market”, joka on esitetty komission puheenjohtajalle 9.3.2010.

Komissio näkee, että kulttuurisen, journalistisen ja luovan sisällön digitaalinen jakelu halpenemalla ja nopeutumalla mahdollistaa tekijöille ja sisällön välittäjille tavoittaa uusia ja laajempia yleisöjä. Komission mielestä digitaalisen sisällön luomista, tuottamista ja jakelua kaikilla tavoilla täytyy jatkaa sinnikkäästi. Komissio näkee, että Euroopassa on vahvoja kustantajia, mutta kilpailukykyisempiä verkkotoimintamalleja tarvitaan.

Komission mielestä Euroopassa tarvitaan innovatiivisia liiketoimintamalleja, joiden kautta sisällön voisi tavoittaa ja maksaa monella eri tavalla. Siten saavutetaan reilu tasapaino oikeudenomistajien tulojen sekä yleisön sisällön ja tiedon saavuttamisen välillä. Lainsäädäntö ei ole tarpeellista uusien liiketoimintamallien menestyksen pohjaksi, jos yhteistoimintaa syntyy sopimuspohjalta. Sisältötuotteiden laaja ja houkutteleva laillinen saatavuus tarjoaisi myös tehokkaan vastauksen piratismiin.

Komissio tekee ehdotuksen puitedirektiiviksi tekijänoikeuksien hallinnosta vuoden 2010 aikana. Myös direktiiviehdotus orvoista teoksista on odotettavissa 2010. (tph)

Linkit:
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle. Euroopan digitaalistrategia
Korjattu versio 26.8.2010, KOM(2010) 245 lopullinen/2, joka korvaa 19.5.2010 päivätyn tiedonannon (COM(2010) 245 final)
(alkuperäinen dokumentti on komission tietoyhteiskuntaosaston verkkosivulla) http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/documents/digital-agenda-communication-en.pdf
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0245:FIN:fi:PDF

Share: