Käyttöopas uuteen sananvapauslakiin

(IPRinfo 4/2003)

Arvosteltu teos: Valtteri Niiranen ja Petteri Sotamaa: Sananvapauslain käsikirja. WSOY Lakitieto 2003.

Ensi vuoden alussa (1.1.2004) astuu voimaan laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (460/2003). Laki määrittää perustuslaissa turvatun sananvapauden käyttöä ja koskee kaikkia joukkoviestinnän muotoja.

Viestinnän keskusliiton lakiasioista vastaava johtaja Valtteri Niiranen ja asianajaja Petteri Sotamaa ovat kirjoittaneet teoksen, jonka tarkoituksena on ohjeistaa uuden lain soveltamista. Kirja on laadittu Katekismuksen muotoon: jokaisen kappaleen alussa on lakipykälän teksti ja selitys, mitä se on.

Uusi laki määrittelee erityisesti julkaisijan ja ohjelmatoiminnan harjoittajan velvollisuuksia ja vastuuta. Laki säätelee myös lähdesuojaa ja verkkoviestin tunnistamistietojen luovuttamista pakkokeinona.

Lakiin sisältyy mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten vastinevelvollisuuden osalta päätoimittajan tai vastaavan toimittajan velvollisuus avustaa yksityistä henkilöä vastineen teknisessä toteuttamisessa. Mitä tämä merkitsee televisio- ja radioyhtiöiden osalta?

Ohjelmatoiminnan harjoittajat ovatkin kysyneet, voiko yksityinen henkilö kävellä televisio- tai radioyhtiön toimitiloihin ja vaatia vastaavaa toimittajaa avustamaan vastineen toteuttamisessa. Toisaalta, onko vastaavan toimittajan huolehdittava siitä, että henkilö saa vastineensa kuvanauhalle? Mielenkiintoisia kysymyksiä, joihin Niiranen ja Sotamaakaan eivät valitettavasti kuitenkaan vielä tässä vaiheessa vastaa.

Uudesta laista kirjoittamisessa on luonnollisesti aina se ongelma, että aineistoa on niin vähän, että on vaikea päästä esimerkeissä ja tulkintasuosituksissa hallituksen esitystä pidemmälle. Teoksessa on kuitenkin selkeästi tuotu esiin uuden lain säännösten ero vanhoihin painovapauslain ja radiovastuulain vastaaviin sääntöihin.

Niirasen ja Sotamaan kirja keskittyy uuden lain sisältöön eikä sanavapauden kannalta muuta keskeistä säätelyä, kuten esimerkiksi yksityisyyden suojaa, käsitellä. Tekijät ovat kuitenkin laatineet uuden lain kanssa työskenteleville hyvän ja käyttökelpoisen hakuteosmaisen oppaan.

Mia Pakarinen
Tutkija
IPR University Center

Share: