Kätilön keksintö kansainvälistyy

(IPRinfo 5/2009)

Eija Pessinen kehitti tukilaitteen, josta hyötyvät niin synnyttäjä kuin kätilö.

Olen tietämättäni ajatellut kuin Aalto-yliopiston edistäjät, nauraa Euroopan naiskeksijä -palkinnon voittanut Eija Pessinen.
Poikkitieteelliseltä moniosaajalta löytyy aina ongelmaan ratkaisu.

– Tosin ne ovat usein epätavanomaisia, Pessinen lisää.

1200 synnytystä hoitaneen kätilön palkittu keksintö on Relaxbirth-tukilaite, joka auttaa synnyttäjää luontevan asennon löytämisessä. Tuki auttaa myös kätilöä, jonka ei tarvitse työskennellä hankalissa asennoissa.

Kielitaitoinen Pessinen on sairaanhoitajan ja kätilön uransa lisäksi markkinoinut muun muassa desinfiointiainetta, lentorahtia ja putkileikkauspalveluita. 1980-luvulla hän työskenteli Nicaraguassa ulkoministeriön projektissa, jossa kehitettiin neuvolatoimintaa ja koulutettiin kätilöitä.

Kehon voimat käyttöön
Painonnostoharrastus ja kiinnostus ergonomiaan herättivät Eija Pessisen huomaamaan, että kehon voimia ei synnytyksessä käytetä optimaalisesti.

– Puutteestahan keksinnöt syntyvät.

Idea Relaxbirthiin syntyi vuonna 2003, kun Pessinen oli palannut kätilön työhön markkinointivuosien jälkeen ja ihmetteli, miten hankalasti synnytykset hoidetaan.

Pessinen kertoi ideastaan TE-keskuksen innovaatioasiamiehelle Inari Lounemalle, joka teroitti IPR-asioiden merkitystä ja neuvoi Pessisen PRH:n innovaatioinsinöörin luo. Sieltä hän päätyi vuonna 2004 Keksintösäätiön protopajaan, jossa rakennettiin synnytystuesta 11 versiota. Keksintösäätiö tuki myös patentointia.

Vuonna 2007 keksintö alkoi hahmottua. Pessinen sai mukaan hallinnon ja kansainvälistymisen tuntevat partnerit sekä tuotekehitysvaiheen rahoittajiksi Tekesin ja Finnveran.

Suojaaminen mielessä alusta asti
Keksinnön suojaamiseen kiinnitettiin huomiota alusta asti. Synnytystuen mallisuoja ulottuu kaikille mantereille ja sille on haettu laajaa kansainvälistä patenttisuojaa PCT-järjestelmää hyödyntäen. Lisäksi on kansainvälisesti suojattu Relaxbirth-tavaramerkki, Relaxbirth-domain sekä slogan Celebrate Life. IPR-asioista huolehtivat patenttitoimisto ja lakiasiaintoimisto.
Synnytystukea on kokeiltu sairaaloissa Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa ja Oulussa sekä Helsingin Kätilöopistolla.

Vuosina 2008-2009 yritys toteutti yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa työergonomia- ja käytettävyystutkimuksen, joka osoitti, että äidit pitivät synnytystukilaitetta parempana kuin jakkaraa tai perinteistä puoli-istuvaa synnytysasentoa.

Miljoonan euron satsauksesta voi päätellä, ettei tuotetta ole suunniteltu vain kotimarkkinoita varten.

– Yhteydenottoja on tullut eri mantereilta, mikä todistaa Relaxbirthin markkinapotentiaalia, sanoo Relaxbirthin varatoimitusjohtaja Elina Kostiainen.

Katja Palhus

Synnytystuolin kuvaus ja patenttihakemushistoria löytyvät Espacenet-patenttitietopankista.
Tiivistelmä WO 2009138548 (A1) ”Device for assisting parturition, which device can be used to practise delivery, in birth training, in delivery, and in post natal and other rehabilitation”:
http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC=WO&NR=2009138548A1&KC=A1&FT=D&date=20091119&DB=EPODOC&locale=fi_fi

Share: