IPR-tuomioistuin – vihdoinkin

Teollis- ja tekijänoikeudelliset asiat keskitetään markkinaoikeuteen.

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä 4.10.2012 annettu hallituksen esitys markkinaoikeutta ja oikeudenkäyntiä markkinaoikeudessa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 124/2012 vp). Tavoitteena on, että teollis- ja tekijänoikeutta koskevien asioiden käsittely aloitettaisiin markkinaoikeudessa 1.9.2013. Samalla Patentti- ja rekisterihallituksen valituslautakunta lakkautetaan.

Lakipaketti on kaikkiaan mittava, muutoksia ehdotetaan 40 lakiin. Teollis- ja tekijänoikeudellisten asioiden käsittely on nykyisin hajallaan eri tuomioistuimissa. Esityksen päätavoitteena on teollisoikeuksien myöntämisen sekä teollis- ja tekijänoikeuksien toteuttamisen tehostaminen kehittämällä niihin liittyvää tuomioistuinjärjestelmää. Lisäksi esityksellä tavoitellaan tuomioistuinkäsittelyltä asiantuntemusta, korkeaa laatua ja nopeutta.

Rikosasioita ei keskitetä

Tavoitteet toteutuisivat keskittämällä teollis- ja tekijänoikeudellisia asioita koskeva ratkaisutoiminta markkinaoikeuteen. Asiantuntemusta parannettaisiin sääntelemällä ratkaisukokoonpanoja ja kelpoisuusehtoja.

Keskittäminen koskisi muutoksenhakua teollisoikeuksia myöntävän viranomaisen eli Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksistä sekä kaikkia teollis- ja tekijänoikeudellisia riita- ja hakemusasioita. Markkinaoikeuteen keskitettäisiin myös näihin asioihin liittyvien turvaamistoimiasioiden käsittely, ja sinne ohjattaisiin valitukset Viestintäviraston verkkotunnuslain nojalla tekemistä päätöksistä.

Sen sijaan teollis- ja tekijänoikeutta koskevien rikosasioiden käsittely säilyisi ennallaan. Niiden osalta on kuitenkin kiinnitetty huomiota kahteen seikkaan: Kysymykseen rikoslain 49 luvun 2 §:ssä tarkoitetun teollisoikeusrikoksen oikeuspaikasta sekä teknisen alan asiantuntijoiden käyttämiseen patentti-, hyödyllisyysmalli- ja piirimallilakien mukaisissa rikosasioissa. Jo nykyisellään on selvää, että teollisoikeuksia koskevat rikkomukset käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa.

Kaikkiin teollisoikeuksia koskeviin lakeihin ehdotetaan selvennykseksi säännöstä, jonka mukaan myös RL 49 luvun 2 §:ssä tarkoitettujen teollisoikeusrikosten oikeuspaikka olisi Helsingin käräjäoikeus. Samalla mahdollistetaan markkinaoikeudesta annetussa laissa tarkoitettujen asiantuntijoiden käyttäminen rikosasioissa. Sen sijaan tekijänoikeusrikosten ja -rikkomusten osalta tilanne pysyisi ennallaan, eli oikeuspaikka määräytyisi vastaajan kotipaikan perusteella.

Insinöörejä markkinaoikeuteen

Markkinaoikeudesta annettu laki esitetään uudistettavaksi kokonaan. Markkinaoikeuden ylituomarilta ja markkinaoikeustuomarilta edellytetään perehtyneisyyttä myös teollis- tai tekijänoikeudellisiin asioihin.

Markkinaoikeuden jäsenenä on tulevaisuudessa lisäksi markkinaoikeusinsinööri. Häneltä edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa ja perehtyneisyyttä patenttiasioihin. Jäsenten lisäksi markkinaoikeudessa on sivutoimisia asiantuntijajäseniä kuten nykyisinkin.

Asiantuntijajäsenten kelpoisuus on sidottu kulloinkin käsiteltävään asiaan. Teollis- ja tekijänoikeudellisten asioiden käsittelyyn osallistuvalta asiantuntijajäseneltä edellytetään soveltuvan ylemmän korkeakoulututkinnon lisäksi, että hän on perehtynyt asianomaiseen tekniikan alaan tai patentointiin taikka markkinointiin, taloustieteeseen, elinkeinoelämään, taloudellisiin kysymyksiin tai taiteeseen. Asiantuntijajäsenten avulla turvataan asioiden käsittelyssä mahdollisesti tarvittava erityisosaaminen.

Muutoksenhaku jakaantuu

Markkinaoikeudessa noudatettava oikeudenkäyntimenettely riippuu kulloinkin käsiteltävästä asiasta. Menettelysäännöt on kerätty lakiin oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa. Menettely poikkeaa riippuen siitä onko kysymyksessä valitus rekisteriviranomaisen päätöksestä vai teollis- tai tekijänoikeudellinen riita- tai hakemusasia.

Molempien asiaryhmien osalta menettelystä on säännöksiä oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetussa laissa, mutta muilta osin noudatetaan joko hallintolainkäyttölakia tai oikeudenkäymiskaarta.

Muutoksenhakutie jakaantuu asiaryhmästä riippuen. Päätökseen valitusasiassa saa hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO) valittamalla vain, jos KHO myöntää valitusluvan. Teollis- ja tekijänoikeudellisesta riita- tai hakemusasiasta tehtyyn päätökseen saa hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta (KKO) valittamalla vain, jos KKO myöntää valitusluvan. Lakiin ei ole kirjattu KKO:n osalta uusia perusteita valitusluvan myöntämiselle.

Kaksi ongelmaa jää

Teollis- ja tekijänoikeudellisten asioiden laaja keskittäminen yhteen tuomioistuimeen on ollut pitkän tähtäyksen hanke. Päätös keskittämisestä markkinaoikeuteen tehtiin jo vuonna 2009, ja silloin myös asiallisesti ratkaistiin keskittämisen laajuus. Rikosasiat jäivät keskittämisen ulkopuolelle. Muutoksenhakujärjestelmän osalta päädyttiin vuonna 2010 niukasti siihen, että markkinaoikeuden ratkaisusta teollis- ja tekijänoikeutta koskevista riita-asioista valitettaisiin Helsingin hovioikeuteen.

Rikosasioiden jääminen keskittämisen ulkopuolelle on varsinkin tekijänoikeuden osalta ongelmallista. Teknologian kehittyminen on luonut uusia tapoja hyödyntää varsinkin tekijänoikeutta, ja rikosoikeudenkäyntien yhteydessä joudutaan ratkaisemaan tekijänoikeuteen liittyviä uusia tulkintoja. Ehdotuksen mukaan tekijänoikeutta koskevat rikosasiat hajaantuvat ympäri maata.

Hallituksen esitystä käsitellään parhaillaan sekä eduskunnan laki- että perustuslakivaliokunnassa. Asiantuntijakuulemisissa on käsitelty sekä muutoksenhakutietä että keskittämisen laajuutta. Eräänä vaihtoehtona voisi olla, että kaikista teollis- ja tekijänoikeutta koskevista päätöksistä, olipa kysymys rikos-, riita- tai hakemusasiasta, valitettaisiin Helsingin hovioikeuteen.

Helsingin hovioikeuteen tulisi ohjata kaikki tekijänoikeusrikoksia koskevat valitukset riippumatta siitä, missä käräjäoikeudessa ne on käsitelty. Tätä puoltaisi yleisten oikeusturvanäkökohtien lisäksi myös se, että hovioikeus joutuisi joka tapauksessa ylläpitämään immateriaalioikeuteen liittyvää osaamista ja resursseja, koska sinne jäävät immateriaalioikeutta koskevat rikosoikeudelliset asiat.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Hallituksen esitys eduskunnalle markkinaoikeutta ja oikeudenkäyntiä markkinaoikeudessa koskevaksi lainsäädännöksi: http://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiat/he+124/2012

Share: