IPR-tuomioistuin lähellä toteutumista

Teollis- ja tekijänoikeuksien keskittäminen markkinaoikeuteen alkaa olla totta.

Eduskunta vastasi 20. joulukuuta 2012 hallitukselle hyväksyneensä 17. joulukuuta 2012 lait markkinaoikeudesta ja oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa sekä hallituksen esitykseen 124/2012 sisältyneet useat muut lait. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.syyskuuta 2013. Presidentin esittelyyn ja hänen vahvistettavakseen paketti on menossa lähiaikoina, toivottavasti.

Teollis- ja tekijänoikeuksien keskittäminen markkinaoikeuteen alkaa olla totta.

Hallituksen esityksessä on lakipaketin päätavoitteeksi mainittu teollisoikeuksien myöntämisen sekä teollis- ja tekijänoikeuksien toteuttamisen tehostaminen kehittämällä niihin liittyvää tuomioistuinjärjestelmää. Tarkoituksena on vähentää teollis- ja tekijänoikeudellisten asioiden käsittelyn hajaantuneisuutta. Lisäksi keskeisiksi tavoitteiksi on asetettu tuomioistuinkäsittelyn asiantuntemus, korkea laatu ja nopeus.

Rikosasiat keskittämisen ulkopuolelle

Muutoksen myötä markkinaoikeuteen keskitetään ensinnäkin muutoksenhaku Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) patentin, tavaramerkin, mallin, hyödyllisyysmallin sekä integroidun piirimallin rekisteröintiä koskevista päätöksistä sekä myös Viestintäviraston verkkotunnusten rekisteröintiä koskevista päätöksistä.

Myös toiminimien rekisteröintiä koskevat valitukset keskitetään. Muutoksenhaku keskittämisen ulkopuolelle jäävistä PRH:n valituslautakunnalle kuuluvista asioista ohjataan Helsingin hallinto-oikeuteen. Lakimuutosten voimaan tulon jälkeen PRH:n valituslautakunta lakkautetaan lyhyen siirtymäajan jälkeen.

Hallinnollisten valitusten lisäksi markkinaoikeuteen keskitetään kaikkien teollis- ja tekijänoikeudellisten riita- ja hakemusasioiden käsittely sekä niihin liittyvien turvaamistoimiasioiden käsittely. Myös näihin asioihin liittyvät hyvitystä ja vahingonkorvausta koskevat asiat voidaan jatkossa käsitellä markkinaoikeudessa.

Sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa annetun lain mukaisten kieltojen lisäksi markkinaoikeus käsittelee jatkossa myös mainittuun lakiin perustuvat muut vaatimukset.

Suurin keskittämisen ulkopuolelle jäävä asiaryhmä on teollis- ja tekijänoikeuksia koskevat rikosasiat.

Insinööreistä tuomareita

Markkinaoikeus on päätösvaltainen kokoonpanossa, johon kuuluu kolme lainoppinutta jäsentä. Patenttia, hyödyllisyysmallia ja piirimallia koskevissa riita-asioissa markkinaoikeuden päätösvaltaiseen kokoonpanoon tulee lisäksi markkinaoikeusinsinööri.

PRH:n patenttia, hyödyllisyysmallia tai piirimallia koskevasta päätöksestä tehtyä valitusta markkinaoikeus on päätösvaltainen käsittelemään kokoonpanossa, johon kuuluu lainoppinut jäsen, markkinaoikeusinsinööri sekä lisäksi toinen markkinaoikeusinsinööri tai sivutoiminen asiantuntijajäsen. Kokoonpanosääntelyn tarkoituksena on turvata tekninen asiantuntemus patentti- ja hyödyllisyysmalliasioissa.

Markkinaoikeuden lainoppineiden jäsenten erityisiä kelpoisuusvaatimuksia laajennetaan vastaamaan teollis- ja tekijänoikeudellisten asioiden keskittämisen aiheuttamaa muutosta markkinaoikeuden toimivallassa. Markkinaoikeusinsinööriltä edellytetään korkeakoulututkintoa tekniikan alalta, jolla viitataan suoritetun tutkinnon alaan. Kuten muidenkin tuomareiden tulee markkinaoikeusinsinöörin olla oikeamielinen Suomen kansalainen. Lisäksi ja luonnollisesti hänen tulee olla perehtynyt patenttiasioihin.

Sekä markkinaoikeuden vakinaisilta jäseniltä että sivutoimitoimisilta asiantuntijajäseniltä edellytetään erityisten kelpoisuusvaatimusten täyttämistä.

Valitukset rekisteriviranomaisten teollisoikeuden myöntämistä tai rekisteröintiä koskevista päätöksistä käsitellään markkinaoikeudessa hallintolainkäyttölain mukaisessa järjestyksessä. Teollis- ja tekijänoikeudelliset riita- ja hakemusasiat käsitellään lähtökohtaisesti oikeudenkäymiskaaren mukaisesti.

Valituslupa hallintolainkäyttöön

Muutoksenhakutie oli yksi vaikeimmin ratkaistavista asioista IPR-tuomioistuinta valmisteltaessa. Muutoksenhakutie rekisteriviranomaisten päätöksiin oli selvä: korkein hallinto-oikeus. Muutos nykyiseen järjestelmään on, että korkeimpaan hallinto-oikeuteen voidaan valittaa vain, jos se myöntää valitusluvan.

Muutoksenhaku teollis- ja tekijänoikeudellisissa riita- ja hakemusasioissa herätti huomattavasti enemmän keskustelua. Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksessä valitustien eli muutosta markkinaoikeuden päätökseen riita- ja hakemusasioissa haetaan valittamalla korkeimpaan oikeuteen nykyistä valituslupajärjestelmää noudattaen.

Valmistelun yhteydessä keskusteltiin siitä, tulisiko valitusluvan myöntämisen edellytyksiä lieventää teollis- ja tekijänoikeudellisten ratkaisujen osalta, mutta lakiin ei asiasta otettu säännöstä eikä myöskään suoraa suositusta tähän ole kirjattu.

Tuomareiden pätevyys kasvaa

IPR-tuomioistuinta koskeneessa keskustelussa on sen tarvetta perusteltu myös siten, että se mahdollistaisi suomalaisten tuomareiden nimittämisen tulevaan EU:n patenttituomioistuimeen. Patentteja koskevia riita-asioita on Suomessa niin vähän, että pelkästään niiden perusteella on vaikea perustella tuomareiden pätevyyttä EU:n tasolla.

Kun mukaan tulevat rekisteröintiin liittyvät valitukset, käsiteltävien juttujen määrä ja tuomareiden pätevyys kasvavat huomattavasti. Saman lain soveltamisestahan molemmissa asiaryhmissä on kysymys.

Lainsäädännöllä on vahvistettu suomalaisen erikoistuneen tuomioistuimen raamit. Markkinaoikeuden organisoiminen niin, että uudet tehtävät pystytään parhaalla mahdollisella tavalla hoitamaan, on alkanut. Muutos tuo mukanaan kymmenen uutta tuomarin virkaa markkinaoikeuteen.

Koska instituutiot eivät periaatteessa itse osaa mitään, vaan ihmiset sen sisällä, ensimmäinen haaste markkinaoikeuden uuden tehtävän onnistumiseen on se, että sinne hakeutuu immateriaalioikeuden asiantuntijoita.

Marja-Leena Mansala
Pääsihteeri
IPR University Center

Share: