IPR Observatory: Taistelua tuoteväärennöksiä ja piratismia vastaan

Seurantakeskus kehittää työkaluja väärennösten ehkäisemiseksi.

EU:n komission sisämarkkinoiden ja palveluiden pääosasto perusti vuonna 2009 teollis- ja tekijänoikeuksien seurantakeskuksen toimintaperiaatteet. Keskuksen uudeksi nimeksi tuli: European Observatory on Counterfeiting and Piracy, IPR Observatory.

Observatoryn pääasiallinen tehtävä on edistää keskustelua teollis- ja tekijänoikeuksista. Se pyrkii muun muassa lisäämään immateriaalioikeuksien arvon ymmärtämistä sekä kuluttajien ja viranomaisten tietoa väärennösten ja piratismin haitoista. Se kehittää viranomaisten teknisiä työkaluja väärennösten ja piratismin vastaisessa taistelussa sekä kouluttaa viranomaisia ja oikeuslaitosten edustajia.

Observatory-foorumin muodostavat kaikki EU:n jäsenmaat ja Kroatia. Mukana on myös eri järjestöjen kuten WIPO, OECD ja EFTA sekä yksityisen sektorin immateriaalioikeuksia puolustavien järjestöjen edustajia.

Toiminta OHIMin yhteydessä

Vuosi 2012 oli Observatorylle toiminnan tehostamisen aikaa. Komissio laati OHIMin (Office for Harmonisation in the Internal Market) kanssa yhteistyösopimuksen (Memorandum of Understanding), jonka mukaan Observatory siirtyi OHIMin yhteyteen.

Kesällä 2012 implementoitiin Observatoryn perustamista ja tehtäviä koskeva asetus 386/2012 ja sen nimeksi tuli European Observatory on Infringiments of Intellectual Property Rights. Observatorylle siirtyi enemmän vastuuta toiminnastaan kuin aiemmin. Samalla se muutti Brysselistä aurinkoiseen Alicanteen OHIMin sijaintipaikkaan.

Observatoryn johtajaksi nimitetty Paul Maier aloitti tehtävässään tammikuussa 2013. Maier siirtyi Observatory:n johtajaksi OHIMista, jossa hän oli toiminut erilaisissa tehtävissä.

Yksityisen sektorin mukanaolo Observatoryssa on erityisen tärkeää, jotta monipuolinen tietotaito ja tiedonvälitys eri yhteistyökumppaneiden välillä lisääntyisivät. Immateriaalioikeuksien puolustamisessa nousee esille niiden monialaisuus, ja mukaan tarvitaan laajalti asiatuntijoita eri teollisuudenaloilta monitahoiseen luovan alan tekijöihin sekä julkisen sektorin virkamiehiin. Elinehto Observatory-foorumin toiminnalle on jäsenmaiden, teollisuuden sekä luovan alan väkevä ja aktiivinen ote immateriaalioikeuksien turvaamiseksi EU:ssa.

Yhteisötasolla Observatory järjestää kansainvälisesti merkittäviä tapahtumia, lisää kansainvälistä yhteistyötä sekä järjestää koulutustilaisuuksia ajankohtaisista väärennöstrendeistä ja uhista. Hyvänä esimerkkinä tästä voidaan mainita Alicantessa marraskuussa 2012 järjestetty kasvinsuojeluaineiden tuoteväärennöksiä koskenut seminaari Awareness Conference on Fake and Illicit Pesticides, jonka Observatory järjesti yhteistyössä Europolin kanssa. Observatory järjestää vuosittain vähintään yhden yleiskokouksen sekä yksityisen ja julkisen sektorin yhteisiä seminaareja.

Suomessa puheenjohtajuus Tullilla

Suomessa on Observatoryn perustamisesta lähtien toiminut oma kansallinen ryhmänsä. Tähän ryhmään kuuluu Observatoryn toimintamallin mukaisesti sekä julkisen että yksityisen sektorin IPR-toimijoita. Ryhmän puheenjohtajana toimii tarkastusjohtaja Samy Gardemeister Tullista. Ryhmä on kokoontunut säännöllisesti vuosien varrella.

Suomen kansallinen ryhmä on osaltaan pyrkinyt lisäämään tietoisuutta tuoteväärennösten ja piratismin haitoista sekä tiedottamista kuluttajille, erityisesti nuorille. Keväällä 2012 järjestettiin ”Fake No More” -niminen kampanja ja Facebook-kilpailu. Lanseeraustilaisuus oli helmikuussa 2012 Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä. Tämä oli hieno avaus tuoteväärennösten- ja piratismin vastaiseen kampanjointiin ja tiedottamiseen sosiaalisessa mediassa. Kuluttajien valistaminen on tärkeä osa Observatory-työtä.

Kansallisesti Observatory-ryhmälle löytynee kysyntää immateriaalioikeuksien ja tekijänoikeuksien aktiivisena foorumina. Teollis- ja tekijänoikeudet saavat sekä mediassa että kansalaisten keskuudessa yhä enemmän huomiota. Onkin tärkeää, että alalta löytyy tiivis verkosto, jotta kansalliset näkemykset ja toiminnot olisivat tiedossa ja yhdensuuntaisia.

IPR-alalla toimii runsaasti eri alojen asiantuntijoita. Observatoryn kansallisella ryhmällä on erityinen haaste saada eri sektoreiden IPR-toimijat yhteen keskustelemaan immateriaalioikeuksien puolustamisen haasteista. Suomessa on paljon innovointia teknologiasta puhtaaseen käsityötaitoon, jäljittelemättömään designiin ja ilmaisuvoimaiseen taiteeseen unohtamatta suomalaisia ruokakulttuurin antimia. Näistä meille tärkeiden asioiden puolustamisesta on Observatoryn kansallisella foorumilla paljon antoisaa keskusteltavaa. Väärennökset ja piratismi ovat vuosien kuluessa tulleet viranomaisillekin vaikeammiksi tarkastaa ja havaita, joten yhteistyötä ja koulutusta tarvitaan kansallisella tasolla.

Tullikoululla Helsingin Munkkiniemessä järjestettiin syyskuussa 2012 IPR Observatory -seminaari. Tilaisuudessa kuultiin monta mielenkiintoista puheenvuoroa immateriaalioikeuksista ja tavattiin uusia ja jo kauan alalla toimineita konkareita. Suomen Observatory-ryhmä pyrkii tulevaisuudessakin järjestämään vastaavanlaisia seminaareja.

Sanna Duschek
Tulliylitarkastaja
Tulli

Share: