Huippuasiantuntijat lokakuussa Hanasaaressa – Intellectual Property beyond Rights 24.-25.10.2004

(IPRinfo 2/2004)

Suomen Akatemian kuudelle suomalaiselle immateriaalioikeushankkeelle myöntämän rahoituksen nelivuotiskausi päättyy vuodenvaihteessa. Projektien tutkijat ovat tavanneet toisiaan IPR University Centerin järjestämissä ja muissa keskustelutilaisuuksissa ja seminaareissa.

Ensi syksynä esitellään projektien tuloksia laajemmassa mittakaavassa ja keskustellaan immateriaalioikeuden polttavimmista haasteista parhaiden kansainvälisten asiantuntijoiden alustusten pohjalta.

IPR University Center kutsuukin kaikki kiinnostuneet kansainväliseen seminaariin Intellectual Property beyond Rights, joka järjestetään 24.-25.10.2004 Espoon Hanasaaressa. Ohjelman suunnitteluun ovat osallistuneet kaikkien tutkimushankkeiden edustajat.

Seminaarissa on kolme teemaa: globalisaatio, digitalisaatio ja immateriaalioikeudellisen ajattelutavan muutokset. Aamupäivisin kuunnellaan asiantuntijoiden esitykset ja iltapäiviksi jakaannutaan teemojen mukaisiin ryhmiin, joissa projektien tutkijat esittävät omat tutkimuksensa. Aiheista käytävän keskustelun yhteydessä heillä on mahdollisuus saada palautetta kollegoilta ja huippuasiantuntijoilta. Myös kansainväliset tutkijat on kutsuttu mukaan iltapäivisin tapahtuvaan work shop työskentelyyn. Seminaarin kieli on englanti, ja puheenjohtajana toimii professori, IPR University Centerin johtaja Niklas Bruun.

Tunnettuja nimiä maailmalta livenä Espoossa

Moni tutkija on varmasti tutustunut Annette Kurin (Max Planck Institut) ja Bernt Hugenholtzin (Amsterdamin yliopisto / IVIR) luentoihin ja kirjoituksiin. He ovat molemmat myös vierailleet Suomessa useasti, ja aina heillä on ollut tuoretta sanottavaa nykypäivän IPR-menosta.

Alan pohjoismaista huippua edustavat seminaarissa Marianne Levin (Tukholman yliopisto), Ulf Petrusson (Göteborgin yliopisto) ja Hans Petter Graver (Oslon yliopisto). Levinin ja Petrussonin esitykset on sijoitettu globalisaatio-teeman alle. Graver puolestaan kommentoi loppupuheenvuorossaan tutkimusmenetelmiä.

Immateriaalioikeustutkimuksessa toistaiseksi harvemmin käsitelty aihe, käänteinen insinöörityö, on Suzanne Scotchmerin (Berkeleyn yliopisto, Kalifornia) esityksen otsikkona: Law and economics of Reverse Engineering. Alaskasta kotoisin oleva Scotchmer on koulutukseltaan talous- ja tilastotieteilijä. Hän on myös kilpailuoikeuden asiantuntija, ja opettanut yliopistoissa eri puolilla maailmaa Harvardista aina Moskovan New School of Economicsiin.

Scotchmerin tuotanto käsittää kirjoja ja kirjoituksia mm. vero-oikeudesta ja peliteoriasta. Hän on nykyisin kahden talouslehden toimituskunnassa (Journal of Economic Literature ja Regional Science and Urban Economics), mutta viime vuosina hän on kirjoittanut paljon immateriaalioikeuksista. Uusi kirja Innovation and Incentives ilmestyy vuoden 2005 alussa.
Pari vuotta sitten Suzanne Scotchmer julkaisi Pamela Samuelsonin kanssa artikkelin The Law and Economics of Reverse Engineering (Yale Law Journal, May 2002, 111), jota on siteerattu laajasti alan kirjallisuudessa. Seminaarissa kuultaneen aihepiirin uusimmat käänteet.

Toinen Suomessa harvoin nähty vieras on Hanns Ullrich (Münchenin yliopisto), joka tällä hetkellä on European University Instituten tutkijana Firenzessä. Hänen erikoisalojaan ovat patenttioikeus, immateriaalioikeuden suhde kilpailuoikeuteen ja EY-oikeus. Ullrich on Revue internationale de droit économique -lehden päätoimittaja. Hanasaaressa hänen aiheenaan on IPR-alan muutos ja kehittyminen: Transformation towards what?

Päivi Helander
Informaatikko
IPR University Center

Share: