Design-viikko valaisi Tampereen

(IPRinfo 5/2009)

DesingOnTampere -tapahtuma toi manselaisten eteen design-torin, valotempauksen ja muotinäytöksen. Myös keskustan näyteikkunat saivat uuden ilmeen.

Syyskuussa järjestetty DesignOnTampere oli ensimmäinen tämän laatuinen tempaus Tampereella. Ajatus siitä syntyi yhteistyössä alan liikkeiden ja opiskelijoiden kanssa. Siihen osallistui kymmenittäin design-liikkeitä ja -taiteilijoita myös muualta Suomesta.

– Asiakkaalle suunniteltu tuote, jossa asiakkaan toiveet ja toimivuus, tarpeellisuus, esteettisyys ja ekologisuus toteutuvat, DesignOnTampere -tapahtumaviikon koordinaattori Anna Mattelmäki kiteyttää designin käsitteen.

Hän erottaa sen käsityöstä ja taiteesta omaksi lohkokseen. Design on aina jollekin jotakin tarkoitusta varten eikä se pyri käsityön uniikkiuteen vaan on sarjatuotantomainen.

Nämä määritelmät konkretisoituvat Tampereen keskustaan, Ojakadun päähän nousseiden toripöytien tarjonnassa. Korutaiteilijat, tekstiilimuotoilijat, artesaanit ja muut designerit esittelevät ja myyvät kättensä töitä. Tuotteiden kirjo on laaja: kuvioituja villapipoja ja -hansikkaita, vanhoista penneistä taiteiltuja koruja, sormuksiksi ja kaulakoruiksi muotoiltuja haarukoita.

Design-tori tarjosi yrittäjille näkyvyyttä
Mukana on myös Pisama Designin lahjatavara- ja sisustustuotteita. Hämeenpuistossa liikettään pitävät Sini ja Suvi Hatula kertovat valmistavansa pääasiallisesti lattiamattoja mittatilaustöinä, mutta tänään muun muassa kalalangasta ja eko-ontelokuteesta tehdyt matot jätettiin liikkeeseen.

Niiden sijaan torivierailla on mahdollisuus ostaa esimerkiksi kuvioituja pellavatyynynpäällisiä. Tori tarjoaa sisarusten mielestä ennen kaikkea näkyvyyttä näytteillepanijoille ja sitä myöten liiketoiminnan piristystä, sekä mahdollisuutta luoda uusia kontakteja mm. jälleenmyyjiin.

Oman yrityksensä tuotteita torilla esittelevä Mattelmäki vahvistaa sisarusten odotukset ja sanoo torin antavan mahdollisuuden hyvin henkilökohtaiseen kontaktiin asiakkaisiin. Mattelmäen toiveissa on myös, että kaupunkilaisille syntyy uusia näkökulmia esteettisyyteen, kestävään kehitykseen ja eettiseen tuotantoon. Kyse on enemmänkin kulttuurista kuin pinnallisesta suhteesta esineisiin, Mattelmäki sanoo.

Tampereen design-yrittäjät koolla ensimmäistä kertaa
Vaikka vastaavanlaisia toreja on Tampereella pidetty muutamaan otteeseen aiemminkin, kaksi viikkoa kestävä tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Työ on ollut vaativaa mutta palkitsevaa, sillä aikaisemmin varsin hajallaan olleet yrittäjät on näin saatu yhteen edes hetkeksi.

Koordinaattorin huolena onkin ollut, että kovan työn hedelmät saatetaan kopioida kilpailevaksi tapahtumaksi. Rahoitusta yritettiin saada Luova Tampere -ohjelmalta esimerkiksi kehittämällä ideaa moninaiseksi ohjelmakokonaisuudeksi saatujen ehdotusten pohjalta. Tapahtuman ollessa jo täydessä käynnissä rahoitus viimein myönnettiin. DesignWeekin tulevaisuus on siis vankemmalla pohjalla.

Tapahtuman aikana design oli esillä erilaisissa muodoissa. Tampereen keskustan yritysten näyteikkunat saivat uudet ilmeet yhteistyössä Sisustus ID:n koordinaattorien kanssa. Suunnistuskartan avulla osallistujalla oli mahdollisuus tutustua näyteikkunoiden lisäksi 30:een eri design-alan liikkeeseen.

Lisäksi järjestettiin muotinäytös keskustorilla, fashion-gaala ja näyttävä Guerrilla Lighting -valotempaus. Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän valoilmaisuopiskelijat suunnittelivat ja ohjasivat neljän kohteen uudelleenvalaisun.

Tarkoituksena oli herättää kaupunkilaisten huomio unohdettuihin arkkitehtuurin helmiin sekä lisätä kiinnostusta siihen, kuinka valoa voi hyödyntää kaupunkisuunnittelussa. ”Valosissit” pukivat yleisön edessä yo-talon, Pakkahuoneen Klubin, Näsinpuiston laululavan sekä Ojakadulla sijaitsevan rakennuksen uusiin väreihin.

Tässä laajuudessa designiä ei ole ennen Tampereella yleisölle tuotu, joten ei ihme, että Mattelmäki kertoo tyytyväisenä saaneensa paljon positiivista palautetta niin asiakkailta kuin muilta yrittäjiltä.

Erkka Rautio
Fil. yo. Tampereen yliopisto

OIKAISU / VALOKUVAAJAN NIMI.
Painetussa lehdessä IPRinfo 5/2009 on sivulla 29 valokuva Näsinpuiston laululavasta vihreässä valossa. Valokuvaaja on Riikka Kunnari. Kuvat ovat verkossa:
http://designontampere.blogspot.com/2009_09_01_archive.html

DesignOnTampere
DesingOnTampere -tapahtuma 7.-21.9.2009, ensimmäinen laatuaan Tampereella.
Idea tapahtumaviikosta lähti Super Mukava -designliikkeen aikaisemmin järjestämistä design-toreista. Tapahtuma syntyi yhteistyössä alan liikkeiden ja opiskelijoiden kanssa ja siihen osallistui kymmeniä designliikkeitä ja -taiteilijoita ympäri Suomen.
Tapahtumien verkkosivu löytyy osoitteesta:
http://www.designontampere.com

Share: