YK:n ilmastokokouksen linjaus kehottaa investoimaan puhtaaseen energiaan

21.12.2023

Yhdistyneiden kansakuntien (YK) ilmastokokouksessa linjattiin joulukuussa kehotuksesta siirtyä pois fossiilisista polttoaineista energianjärjestelmissä ja korostettiin tarvetta toteuttaa toimia tämän vuosikymmenen aikana.

Dubain ilmastokokouksessa tehtiin historialliseksi kutsuttu päätös, kun maailman maat sopivat ensimmäistä kertaa fossiilisista polttoaineista irtautumisesta. On kuitenkin huomioitava, että fossiilisia polttoaineita koskeva kirjaus on vain kehotus eikä sitova velvoite. Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen on todennut, että kirjaus fossiilisista polttoaineista on kuitenkin painokas viesti yritysmaailmalle siitä, että rahavirrat tulee suunnata puhtaan energian tuotantoon. Maat sopivat Dubaissa myös uusiutuvan energiatuotannon kolminkertaistamisesta ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttaminen edellyttää siirtymää ympäristölle kestäviin teknologioihin, ja Euroopan patenttiviraston (EPO) mukaan kestävän teknologian innovaatioilla onkin keskeinen rooli ilmastokriisin ratkaisemisessa. Erityisesti patenttioikeudella voidaan edistää, ja toisaalta myös estää, ympäristöllistä kestävyyttä. Selvää on, että mahdollisuus patentin antamaan yksinoikeuteen kannustaa investoimaan tutkimukseen ja kehitykseen ympäristöystävällisten teknologioiden luomiseksi, ja että kestävään kehitykseen investoiminen saattaa olla liiketoiminnallisesti järkevää.

Otto Juga on Pro gradu -tutkielmassaan esittänyt, että yksi keino kannustaan entisestään kestävän teknologian innovaatioihin on poiketa patenttijärjestelmän teknologianeutraliteetista. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ympäristölle haitallisia keksintöjä pyrittäisiin sulkemaan patentoitavuuden ulkopuolelle. Ympäristöllisesti kestäviä teknologioita tulisi puolestaan tukea eri tavoin – myös muutoin kuin patenttijärjestelmää muuttamalla.

Lue lisää aiheesta täältä ja täältä. Otto Jugan Pro gradu -tutkielman löydät täältä.

Kuva: Unsplash / Appolinary Kalashnikova

Kirjoittajat

Share: