Yhdysvaltojen tekijänoikeusvirasto eväsi tekijänoikeuden rekisteröinnin kuvitukseen, jossa oli käytetty tekoälyä

14.3.2023

comic books

Muutama viikko sitten Yhdysvaltojen tekijänoikeusvirasto peruutti tekoälyn käytön vuoksi tekijänoikeusrekisteröinnin, jonka se oli aiemmin myöntänyt Zarya of the Dawn -nimiselle sarjakuvalle kokonaisuudessaan.

Syyskuussa 2022 Yhdysvaltojen tekijänoikeusvirasto (USCO) myönsi tekijänoikeusrekisteröinnin Kristina Kashtanovalle hänen sarjakuvaansa Zarya of the Dawn kokonaisuudessaan. Jälkeenpäin kävi ilmi, että sarjakuvan kuvat oli luotu käyttämällä tekoälygeneraattori Midjourneytä ja USCO lähetti Kashtanovalle peruuttamisilmoituksen ja pyynnön saada lisätietoja sarjakuvan luovasta prosessista. Vastauksessaan Kashtanova esitti, että hän oli sarjakuvan tekijä, vaikka sarjakuvan luomisprosessissa osana luovaa prosessia oli käytetty tekoälypohjaista valokuvageneraattoria.

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto päätti harkita asiaa uudelleen ja arvioi teoksen tekijänoikeuskelpoisuuden uudelleen uusien tietojen perusteella. Virasto totesi, että uuden arvionsa mukaan Kashtanovaa voitiin pitää teoksen tekstin ja muiden kirjallisten ja visuaalisten elementtien valinnan, koordinoinnin ja sommittelun tekijänä. Virasto totesi kuitenkin, että tekoäly Midjourneyn tuottamat kuvat eivät ole ihmisen luomia, ja kieltäytyi näin ollen rekisteröimästä niitä ja myöntämästä Kashtanovalle tekijänoikeutta kuviin.

Näin ollen tekijänoikeusvirasto peruutti sarjakuvalle kokonaisuutena aiemmin rekisteröimänsä tekijänoikeuden. Virasto kuitenkin myöntää rajatun tekijänoikeuden sarjakuvan niihin materiaaleihin, jotka tekijä on tehnyt suoraan, eli tekstille ja sommitteluille, mutta ei välillisesti tehtyihin kuviin.

Tekijänoikeusviraston päätöksestä voitaisiin mahdollisesti valittaa, mutta toistaiseksi tapaus on yksi ensimmäisistä, jossa arvioidaan tekoälyn käyttöä osana teoksen luomisprosessia.

Lue alkuperäinen uutinen täältä ja lisää tapauksesta täältä.

Kuva: Unsplash, Erik Mclean

 

Lue lisää: Tekoälytaide ja tekijänoikeus – haastava yhtälö? – IPRinfo

Kirjoittajat

Share: