Yhdysvaltalaistuomio tekoälyjärjestelmien kehittämien keksintöjen patentoinnista

8.9.2021

2 . syyskuutta 2021 annetussa tuomiossaan itäisen Virginian piirituomioistuin päätti, ettei tekoälyllä toimivaa laitetta voida nimetä keksijäksi Yhdysvaltain patenttilain mukaan. Tuomio on ensimmäinen aihetta käsittelevä yhdysvaltalaistuomio. Sitä pidetään tärkeänä askeleena eteenpäin maailmanlaajuisessa, tekoälyn tuottamien keksintöjen patentoitavuutta käsittelevässä keskustelussa.

Jo huhtikuussa 2010 Yhdysvaltain Patentti- ja tavaramerkkivirasto (US Patent and Trademark Office, USPTO) totesi, että ainoastaan ”luonnollinen henkilö” voidaan rekisteröidä patenttiin keksinnön keksijänä. Nyt annetussa tuomiossaan yhdysvaltalaistuomioistuin vahvisti tulkinnan.

Tapauksessa on kyse tekoälyä tutkivan ja sen tunnustamisen puolesta työtä tekevän, ”The Artificial Inventor Project” ryhmän jäsenen Steve Tahlerin luoman tekoälyjärjestelmä DABUSin kehittämistä keksinnöistä. Samoille tekoälyjärjestelmän kehittämille keksinnöille myönnettiin patentti heinäkuussa 2021 sekä Etelä-Afrikassa että Australiassa.

Kielteisestä päätöksestään huolimatta piirituomioistuimen tuomari Leaonie Brinkema totesi, että tekoälyn ja  patentoinnin suhde tulee todennäköisesti vielä muuttumaan. Hän ei kuitenkaan pitänyt linjamuutosten tekemistä tuomioistuimen tehtävänä, vaan sysäsi vastuun lainsäätäjälle, eli kongressille. Tuomari totesi: ”Saattaa tulla aika, jona tekoäly saavuttaa sellaisen sivistyksen tason, että se täyttää hyväksytyn käsityksen keksijyydestä. Se aika ei kuitenkaan ole vielä koittanut, ja jos se jonain päivänä koittaa, tulee olemaan kongressin tehtävä päättää miten, jos mitenkään, se haluaa laajentaa patenttilain alaa”.

The Verge lehden julkaiseman asiaa koskevan uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Istockphotos.

Kirjoittajat

Kirjoittajat