Yhdysvaltalaiset striimauspalvelut ovat hakeneet muusikoille maksettavien tekijänoikeuskorvausten madaltamista vuosiksi 2023-2027

29.10.2021

Headphones

Spotify, Amazon ja Pandora ovat hakeneet muusikoille maksettavien tekijänoikeuskorvausten madaltamista vuosiksi 2023-2027. Striimauspalvelut ovat tehneet erilliset hakemukset Tekijänoikeus- ja tekijänoikeuskorvauslautakunnalle (Copyright Royalty Board), joissa niistä jokainen on ehdottanut alennettuja tekijänoikeuskorvauksia ajalle 2023-2027.

Palvelut ovat raporttien mukaan ehdottaneet tekijänoikeusmaksuja, joiden myötä musiikintekijöille maksettaisiin 10.5 prosentin osa tietystä kappaleesta tai teoksesta saadusta myyntivoitosta. Prosenttimäärä on hieman aiempaa alempi, sillä aikavälillä 2018-2021 maksettava lähtöprosentti oli 11.4, josta se on vuosien mittaan noussut aina 15.1 prosenttiin.

Muista palveluista poiketen esimerkiksi videopalvelu YouTube ei ole hakenut madallettuja rojaltimaksuja.

Striimauspalveluiden madallettuja tekijänoikeuskorvauksia koskevat hakemukset ovat herättäneet harmitusta. Esimerkiksi Yhdysvaltain kansallinen musiikintekijöiden asioita edistävä liitto (The National Music Publisher’s Association) on ärähtänyt, todeten, että striimauspalvelut eivät ehdota pelkästään tekijänoikeusmaksujen alentamista ja kuluneiden 15 vuoden aikana tehtyjen edistysaskelten täydellistä nollaamista, vaan ehdottavat nyt maksurakennetta, joka on musiikintekijöiden oikeuksien näkökulmasta epäedullisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Striimauspalveluja edustava The Digital Music Association puolestaan vetoaa siihen, että ehdotetut muutokset auttaisivat palveluita panostamaan toimialan pitkän tähtäimen kasvuun, ja mahdollistaisivat miljardien dollarien investoinnit uusiin striimipalveluominaisuuksiin, joiden myötä musiikinkuuntelijoille voitaisiin tuoda enemmän musiikkia kuin koskaan ennen. Toimialan kasvu on Digital Music Associationin mukaan myös musiikintekijöiden etu.

Yhdysvaltain tekijänoikeus- ja tekijänoikeuskorvauslautakunta antanee aihetta koskevan päätöksensä tulevien viikkojen aikana.

Billboard-verkkolehden aihetta koskevan uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Icons8 Team sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: