Yhdistyneen kuningaskunnan korkein oikeus linjasi tekoälystä keksijänä

27.12.2023

Yhdistyneen kuningaskunnan (UK) korkein oikeus totesi 20.12.2023 antamassaan tuomiossa, että tekoälyjärjestelmää ei voida nimetä keksijäksi patenttihakemuksessa. UK:n patenttilaki (UK Patents Act 1977) edellyttää, että keksijä on luonnollinen henkilö.

Korkein oikeus arvioi tapauksessa sitä, voidaanko Stephen Thalerin DABUS-tekoälyjärjestelmälle myöntää patentti keksintöihin, jotka se on luonut itsenäisesti. Thaler oli hakenut patenttia kahdelle tekoälyjärjestelmän luomalle keksinnölle UK:ssa vuonna 2018 ja nimennyt tekoälyn keksintöjen keksijäksi. Hän on nimenomaisesti kiistänyt osallistuneensa itse keksintöprosessiin.

Arvioinnissa keskeistä oli, että sovellettavan patenttilain mukaan keksijän on oltava luonnollinen henkilö (”a natural person”). Koska DABUS ei ole henkilö, saati luonnollinen henkilö, se ei jo tämän takia ole patenttilaissa tarkoitettu keksijä. Korkein oikeus arvioi myös sitä, onko Thalerilla oikeus kehittämänsä ja omistamansa tekoälyjärjestelmän luomaan keksintöön. Tämän osalta tuomioistuin totesi, että patenttilain mukaan keksinnöllä on oltava keksijä, eikä se, että Thaler omistaa järjestelmän, tee hänestä järjestelmän itsenäisesti luomien keksintöjen keksijää. Näin ollen keksinnöillä ei ole keksijää, ja kantajan vaatimukset on siten hylättävä.

Tuomioistuin huomioi, että kysymyksiä siitä, pitäisikö tekoälyjärjestelmien luomien keksintöjen olla patentoitavissa, on harkittava poliittisella tasolla. Tämä edellyttää lainsäädännöllisiä toimia ja keksijän uudelleenmäärittelyä. Tällä hetkellä tilanne on yksiselitteisesti se, että vain luonnollinen henkilö voi olla keksijä.

Tapauksessa arvioitiin vain UK:n lainsäädännön suhdetta tekoälyjärjestelmän luomiin keksintöihin. Tekoälyjärjestelmän roolia keksijänä on arvioitu myös muissa oikeusjärjestelmissä samoin lopputuloksin.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä ja tuomion täältä.

Kuva: Unsplash / Possessed Photography

Kirjoittajat

Share: