Yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen ratifiointia valmistelevan työryhmän mietintö julkaistu

1.7.2015
Työ- ja elinkeinoministeriö asetti 4.2.2015 työryhmän valmistelemaan yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen ratifiointia. Ministeriö julkaisi tiistaina 30.6.2015 työryhmän mietintö, joka sisältää hallituksen esityksen muotoon laaditun ehdotuksen sopimuksen hyväksymisestä. Mietintöön sisältyy myös yhtenäispatenttiasetuksiin liittyvät kansalliset täytäntöönpanotoimet sekä muita lainmuutosehdotuksia. Työryhmä ei mietinnössään ottanut kantaa siihen, tulisiko Suomen ratifioida sopimus vai ei.

Mietinnön ehdotuksen mukaan sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvat määräykset tulisi saattaa lakina voimaan blankettilailla. Patenttilakia muutettaisiin vastaamaan uuden eurooppalaisen järjestelmän rakenteita ja menettelyitä, ja lakiin lisättäisiin myös uusi luku, joka sisältäisi säännökset vaikutukseltaan yhtenäisestä eurooppapatentista. Sitoutumalla yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehtyyn sopimukseen päätetään myös Suomen mukanaolosta uudessa eurooppalaisessa patenttijärjestelmässä. Sitoutumisen myötä yhtenäisestä patenttisuojasta annettu asetus ja yhtenäisen patenttisuojan käännösjärjestelystä annettu asetus tulisivat sovellettavaksi Suomessa.

Työryhmän laaditussa mietinnössä ehdotetaan muutoksia myös oikeudenkäymiskaareen sekä todistelun turvaamisesta teollis- ja tekijänoikeuksia koskevissa riita-asioissa annettuun lakiin. Nämä muutokset, yhdessä patenttilakiin tehtävien muutosten kanssa, selventäisivät sitä, miten toimivalta tulee jakautumaan kansallisten tuomioistuinten ja yhdistetyn patenttituomioistuimen välillä. Muutoksia tehtäisiin myös rikoslakiin ja ulosottokaareen.

Euroopassa on pitkään tavoiteltu yhtenäistä patenttijärjestelmää, ja Suomi on aktiivisesti osallistunut patenttijärjestelmäuudistuksen valmisteluun. Yhdistetyssä patenttituomioistuimessa on määrä ratkaista sekä perinteisiä eurooppapatentteja että vaikutukseltaan yhtenäisiä eurooppapatentteja koskevat riita-asiat keskitetysti. Suomella olisi erikseen sekä yhdessä muiden sopimusvaltioiden kanssa välitön vastuu tuomioistuimen toiminnasta. Suomeen on myös tarkoitus perustaa yhdistetyn patenttituomioistuimen paikallisjaosto, jonka kielinä olisivat suomi, ruotsi ja englanti.

Koko patenttijärjestelmäuudistuksen voimaantulo edellyttää, että kolmetoista valtiota ratifioi sopimuksen. Näiden valtioiden joukossa tulee olla ainakin Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ranska. Kansainvälisen ratifiointiaikataulun tavoitteena yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen osalta on, että Suomi olisi ratifioinut sopimuksen ennen sen kansainvälistä voimaantuloa. Tämänhetkisen arvion mukaan tuomioistuin voisi aloittaa toimintansa vuoden 2016 aikana.

Mietintö on luettavissa kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön kotisivuilla. https://www.tem.fi/ajankohtaista/julkaisut

Yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn sopimuksen ratifiointia valmistelevan työryhmän mietintö (51/2015)

(HG)

Share: