Yhdistetty patenttituomioistuin – missä mennään?

25.1.2022

Yhdistetty patenttituomioistuin ottaa askeleita eteenpäin ja saattaa aloittaa toimintansa jo tänä vuonna.

Euroopan unionin yhteistä patenttituomioistuinta on oltu perustamassa jo pitkään. Monet EU-maat ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhdistetystä patenttituomioistuimesta (UPC-sopimus) ja nyt yksi askel on otettu eteenpäin. Itävalta on 19.1.2022 tallettanut UPC-sopimuksen väliaikaista soveltamista koskevan pöytäkirjan ratifiointiasiakirjaansa. Itävallan ratifiointi on pöytäkirjan kolmastoista ratifiointi ja merkitsee sopimuksen voimaantuloa. Tämä tarkoittaa sitä, että UPC-sopimuksen väliaikainen soveltamiskausi astuu voimaan ja patenttituomioistuimen viimeiset valmistelut lähtevät käyntiin.

Väliaikaisen soveltamiskauden oletetaan kestävän kahdeksan kuukautta. Sinä aikana yhdistetyn patenttituomioistuimen tekniset ja infrastruktuaaliset valmistelut saatetaan loppuun. Tavoitteena on saada patenttituomioistuin toimintaan vielä tämän vuoden puolella.

Euroopan patenttivirasto EPO ottaa käyttöön siirtymätoimenpiteitä myöntämismenettelyn viimeiseen vaiheeseen tulleiden eurooppapatenttihakemusten osalta. Nämä toimenpiteet tulevat saataville ennen yhtenäispatenttijärjestelmän voimaantuloa. Tarkoituksena on tukea patentinhakijoita yhtenäispatentin varhaisessa käyttöönotossa.

Yhtenäispatenttijärjestelmä ja Euroopan yhdistetty patenttituomioistuin vahvistavat keskitettyä eurooppalaista patenttijärjestelmää. Yhtenäispatentti mahdollistaa yhtenäisen patenttisuojan jopa 25 EU-maassa, yhdellä hakemuksella EPO:lle. Tarkoituksena on tehdä keksintöjen suojasta yksinkertaisempaa ja kustannustehokkaampaa. Yhtenäisen patenttituomioistuimen tarkoituksena on käsitellä EPO:n myöntämiä patentteja koskevia loukkaus- ja mitätöintikanteita. Tuomioistuimen päämääränä on helpottaa patenttien täytäntöönpanoa, lisätä oikeusvarmuutta unionin alueella sekä vähentää oikeudenkäyntikuluja.

EPO:n uutiseen aiheesta pääset tästä.

Kuva: Unsplash, Alexandre Lallemand

Kirjoittajat

Share: