WIPOn globaali innovaatioindeksi 2020 – COVID-19 innovaation haasteena

4.9.2020
Innovaatio

Maailman henkisen omaisuuden järjestö (World Intellectual Property Organisation, WIPO) julkaisi kuluneella viikolla vuoden 2020 Global Innovation Index -raporttinsa. Raporttia on julkaistu vuodesta 2007, ja tänä vuonna vertailun kohteena oli 131 valtion innovaatiokyvykkyys.

Kuka rahoittaa innovaatiota? -teemaisessa raportissa arvioitiin avainkysymyksenä pandemian taloudellisten seurausten vaikutusta innovaatiorahoituksen perinteisiin toimijoihin, kuten startup-yrityksiin ja pääomasijoittajiin. Raportin mukaan valtioiden tukitoimenpiteissä tulisi kiinnittää erityistä huomiota innovaatioon ja etenkin sellaisten pienempien toimijoiden tukemiseen, joilla on haasteita päästä osalliseksi pelastuspaketeista.

COVID-19 -pandemia on raportin mukaan aiheuttanut merkittäviä paineita pitkään jatkuneelle innovaation kasvulle. Joihinkin innovaatiotoiminnan aloihin kriisi on vaikuttanut merkittävästi, kun taas esimerkiksi terveyden, koulutuksen, turismin ja vähittäiskaupan aloilla innovaatiotoiminta on lisääntynyt. Vaikka tieteeseen ja innovaatioon tulee kohdistumaan mahdollisesti pitkäkestoisiakin vaikutuksia, näyttää kansainvälisen tiedeyhteistyön määrä kuitenkin jopa kasvaneen.

WIPOn pääjohtaja Francis Gurryn mukaan koronaviruksen nopea ja maailmanlaajuinen leviäminen edellyttää uudenlaista ajattelua, jotta yhteinen voitto pohjimmiltaan globaalista haasteesta voidaan varmistaa. Hallitusten tulee hänen mukaansa pitää huoli siitä, että niiden pelastuspaketit ovat tulevaisuuteen suunnattuja ja tukevat yksilöitä, tutkimuslaitoksia, yrityksiä sekä muita tahoja, joilla on innovatiivisia ja yhteistyöllisiä ideoita pandemian jälkeiselle ajalle.

Globaali innovaatioindeksi vertailee valtioiden kansantalouksia niiden innovaatiokyvykkyyden perustella. Vertailun kärkikolmikkoon sijoittuvat tämän vuoden vertailussa Sveitsi, Ruotsi ja Yhdysvallat. Raportista käy ilmi, että vaikka kärkimaat pysyvät vuodesta toiseen melko vakaana, on innovaatiotoiminta esimerkiksi Aasiassa jatkuvassa kasvussa. Innovaatiohankkeisiin kohdistuva rahoitus näyttää raportin mukaan huventuneen, ja pääomainvestoinnit ovat jyrkässä laskussa niin Euroopassa, Pohjois-Amerikassa kuin Aasiassakin.

Tänä vuonna seitsemännen sijan saavuttanut Suomi on vuosien 2016-2020 vastaavissa raporteissa sijoittunut matalimmillaan sijalle 8 ja korkeimmillaan sijalle 5. Suomen vahvuuksia olivat raportin perusteella muun muassa oikeusvaltiollisten periaatteiden sekä sähköisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen.

WIPOn asiaa koskevan lehdistötiedotteen löydät täältä. Raportin liittyvine asiakirjoineen löydät täältä.

(JT)

Kuva: Johannes Plenio, Unsplash

Share: