WIPO-muotoilupalkinto Planmed Oy:lle

11.10.2012
YK:n alajärjestö The World Intellectual Property Organization (WIPO) palkitsi suomalaisen Planmed Oy:n kaikkien aikojen ensimmäisellä WIPO Design Awardilla. WIPOn pääjohtaja Francis Gurry ja Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) pääjohtaja Rauni Hagman ojensivat palkinnon torstaina 11.10.2012 Finlandia-talolla pidetyssä suomalaisen patentin 170-vuotisjuhlaseminaarissa.

Planmed kehittää ja valmistaa kuvantamislaitteita mm. ortopediseen ja mammografiseen käyttöön. Planmedille funktionaalinen muotoilu ja terveydenhuollon ergonomia ovat olleet tuotekehittelyn lähtökohta, ja uniikin muotoilun suojaaminen kilpailutekijä alusta pitäen. Tuomariston perusteluissa Planmedia kiitettiin erityisen valppaasta mallisuojan käytöstä omille muotoilutuotteilleen. PRH antoi kilpailussa myös kunniamaininnan hyvästä muotoiluosaamisesta ja IPR-oikeuksien laaja-alaisesta hyödyntämisestä Mendor Oy:lle, joka valmistaa verensokerimittareita diabeetikoille.

WIPOn palkinto korostaa immateriaalioikeuksien – mallisuojan, tavaramerkin, patentin, hyödyllisyysmallin ja tekijänoikeuden – merkitystä muotoilutyön suojana sekä yritys- ja yhteisötoiminnan kilpailutekijänä ja taloudellisen lisäarvon tuottajana. WIPO Design Award -tuomaristoon kuuluivat Aalto-yliopiston, Berggren Oy Ab:n, Design Forum Finlandin, Elinkeinoelämän keskusliiton, Helsingin kaupungin, työ- ja elinkeinoministeriön ja PRH:n edustajat.

PRH viettää tänä vuonna suomalaisen patentin 170-vuotisjuhlaa. Patentteja on tänä aikana myönnetty kaiken kaikkiaan yli 120 000. Patenttijärjestelmän rinnalla on vuodesta 1992 lähtien ollut myös hyödyllisyysmallijärjestelmä, joka on tarkoitettu kotimaista suojaa kaipaavien keksijöiden tarpeisiin.

PRH:n uutinen 11.10.2012:
http://www.prh.fi/fi/uutiset/P_712.html