WIPO: Kansainväliset patenttihakemukset jatkoivat noususuuntausta ja tavaramerkkihakemukset laskussa vuonna 2022

20.3.2023

space

Kansainvälisten patenttihakemusten määrä jatkoi kasvua vuonna 2022. Viime vuonna PCT-hakemuksia mitattiin suurin määrä koskaan yhden vuoden aikana. Kansainvälisten tavaramerkkihakemusten määrä puolestaan oli laskussa vuonna 2022.

Kansainväliset patenttihakemukset vuonna 2022

Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO ylläpitää kansainvälistä patentinhakujärjestelmää, joka perustuu Patent Cooperation Treaty -sopimukseen (PCT). WIPO tiedotti, että PCT-hakemuksia jätettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan ennen. Tätä ennen ennätyslukemia rekisteröitiin vuonna 2021, joten viime vuosi oli jatkoa aiempien vuosien kasvuille.

Kansainvälisten patenttihakemusten määrä nousi maltillisesti edellisvuoteen verrattuna, kokonaismäärältään PCT-hakemusten määrä nousi 0,3 % niiden määrän ollessa 278 100 kappaletta.  Maltillinen kasvuvauhti kuvastaa vuoden 2022 haastavia taloudellisia olosuhteita, joista huolimatta yritykset kuitenkin jatkoivat investointeja innovaatioihin sekä teollis- ja tekijänoikeuksien suojaamiseen.

Aasia oli edelleen hallitsevassa asemassa PCT-hakemusten määrissä, ja maanosan osuus vuoden 2022 kokonaismäärästä oli 54,7 %, kun se 10 vuotta aiemmin oli 40,3 prosenttia. Kuten useina viime vuosina, Kiinassa PCT-hakemuksia rekisteröitiin eniten (yhteensä yli 70 000 hakemusta). Toisella sijalla oli Yhdysvallat n. 60 000 hakemuksella. Eniten PCT-hakemusten määrä nousi Intiassa (+ 25,4%) ja Etelä-Koreassa (+ 6,2 %), joissa nousu oli voimakasta.

Tietokonetekniikan osuus julkaistuista PCT-hakemuksista oli suurin (10,4 %), ja seuraavina olivat digitaalinen viestintä (9,4 %), sähkökoneet (7,1 %), lääketieteellinen tekniikka (7 %) ja mittaustekniikka (4,6 %).

Kansainväliset tavaramerkkihakemukset vuonna 2022

WIPO hallinnoi niin ikään Madridin pöytäkirjaan perustuvia kansainvälisiä tavaramerkkirekisteröintejä, Madridin järjestelmää. WIPO tiedotti kansainvälisten tavaramerkkihakemusten olleen puolestaan laskussa vuonna 2022 edelliseen vuoteen verrattuna.

Hakijat tekivät eniten kansainvälisiä tavaramerkkihakemuksia Yhdysvalloissa, seuraavana Saksassa ja kolmanneksi eniten Kiinassa. Yhteensä Madridin järjestelmän mukaisia hakemuksia jätettiin 69 000 kappaletta, kun edeltävänä vuonna hakemuksia oli yhteensä 73 100. Lasku oli kuitenkin maltillinen, erityisesti siihen nähden, että vuosi 2021 oli ennätysvuosi Madridin järjestelmän mukaisissa hakemuksissa.

Suurin kansainvälisten tavaramerkkien hakija oli L’Oréal 160 kansainvälisellä hakemuksella. Toiseksi eniten kansainvälisiä rekisteröintejä haki Novartis AG 131 hakemuksella. WIPO:n vastaanottamissa kansainvälisissä hakemuksissa eniten mainittu tavaramerkkiluokka kattaa tietokonelaitteistot ja -ohjelmistot sekä muut sähkö- ja elektroniikkalaitteet, joiden osuus vuoden 2022 kokonaismäärästä oli 11,3 prosenttia.

Lue WIPO:n koko tiedote englanniksi täältä.

Kuva: Unsplash, NASA

Kirjoittajat

Share: