WIPO julkaisi vuosittaisen Global Innovation Index 2023 -listansa

11.10.2023

Earth from space

Maailman henkisen omaisuuden järjestö (WIPO) julkaisi syyskuussa Global Innovation Index 2023 -listan. Ranking-lista on järjestön vuosittain julkaisema maiden luokittelu innovaatiokyvyn ja -menestyksen mukaan. Vuoden 2023 listan mukaan maailman innovatiivisimmat valtiot ovat Sveitsi, Ruotsi, Yhdysvallat ja Singapore.

Maiden luokitteluun WIPO:n ranking-listaa varten käytetään 80 eri mittaria. Tutkimuksessa arvioidaan esimerkiksi valtioissa tieteeseen ja innovaatioon tehtyjä investointeja, valtioiden teknologista kehitystä, innovaatioiden sosioekonomisia vaikutuksia valtiossa sekä näiden osa-alueiden merkitystä. WIPO:n tutkimukseen osallistuu yli 130 maata.

Tänä vuonna tutkimuksessa menestyivät parhaiten Sveitsi, Ruotsi, Yhdysvallat ja Singapore. Puolestaan muun muassa Suomen, Tanskan ja Ruotsin sijoitukset nousivat aiemmasta. Euroopan tasolla tutkimuksessa menestyivätkin parhaiten juuri Ruotsi, Suomi ja Tanska. Sveitsi puolestaan säilytti, jo aiemmilta vuosilta tutun, kärkisijansa ja Yhdysvaltojen sijoitus laski. Viimeisen neljän vuoden aikana eniten sijoituksiaan ovat nostaneet Mauritius, Indonesia, Saudi-Arabia, Brasilia ja Pakistan.

Tutkimuksesta nousi esiin muutamia keskeisiä huomioita. Muun muassa tietokonelaitteistoja valmistavien tuotantoalojen tutkimustyöhön ja kehitykseen kohdistui tutkimuksen mukaan eniten investointeja. Tämän uskotaan heijastavan tekoälyn käytön huomattavaa lisääntymistä viime vuosina. Lisäksi patenttien rekisteröinti lisääntyi entiseen tapaan mutta kasvu ei ollut enää niin huomattavaa kuin aiempina vuosina.

Kokonaisuudessaan tutkimuksen tulokset osoittivat positiivista kehitystä. Tutkimuksesta ilmeni innovaatioiden määrän lisääntyneen entisestään. Toisaalta tämän kehityksen osalta on huomioitava myös se, että esimerkiksi tekoälyliitännäiset alat ovat saaneet huomattavia määriä rahoitusta. Sen sijaan muut toimialat ovat voineet jäädä tämän varjoon.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä. WIPO:n Global Innovation Index 2023 -julkaisun pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash / NASA

Kirjoittajat

Share: