WIPO aloittaa uuden palkintohankkeen – ensimmäisenä kategoriana PK-yritykset

20.12.2021

Laptop on table

Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO kertoo aloittavansa uuden maailmanlaajuisen palkintohankkeen. Sen tavoite on antaa tunnustusta yrityksille ja yksityisille henkilöille, jotka hyödyntävät immateriaalioikeuksia ja luovat siten positiivia vaikutuksia yhteiskuntaan. Ensimmäinen WIPO Global Awards -palkinto jaetaan heinäkuussa 2022. Tällöin palkinnon saavat viisi pientä tai keskisuurta yritystä.

Pienten ja keskisuurten yritysten jälkeen tulevien vuosien palkinnonsaajien kategorioita tulevat olemaan muut erilaiset ryhmät, kuten naiset ja nuoret toimijat.

WIPO korostaa sitä, että PK-yritykset ovat monessa maassa suurin talouden sektori. Elävä ja innovatiivinen PK-yritysten sektori on erittäin tärkeä talouden kasvun kannalta. Samanaikaisesti monet PK-yritykset eivät ole tietoisia siitä, kuinka immateriaalioikeuksien hyödyntäminen voi auttaa ideoiden viemisessä markkinoille. Uudella palkinnolla WIPO haluaa antaa tunnustusta yrityksille, jotka hyödyntävät immateriaalioikeuksia ja toimivat roolimallina muille yrittäjille.

Pienet ja keskisuuret yritykset WIPO:n 193 jäsenvaltiosta voivat nimittää itsensä palkintoehdokkaiksi 14.3.2022 mennessä. Maailmanpankin määritelmän mukaan PK-yrityksiksi lasketaan yritykset, joilla on alle 300 työntekijää ja alle 15 miljoonan USA:n dollarin vuotuiset tulot.

Seitsemän tuomarin paneeli arvioi ehdokkaat käyttäen erilaisia kriteerejä. Näihin kuuluvat muun muassa menestyksekäs aineettomien oikeuksien kaupallistaminen ja tämän positiivinen vaikutus talouteen, yhteiskuntaan tai kulttuuriin. Lisäksi huomiota kiinnitetään osallistujien diversiteettiin ja sijainteihin. Tuomaristopaneeli valitsee voittajat, ja palkinnonjakotilaisuus järjestetään WIPO:n kokouksen yhteydessä 15.-22.7.2022.

WIPO:n tiedotteen aiheesta löydät täältä.

Kuva: Andrew Neel sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: