Vuonna 2013 tulli pysäytti lähes 36 miljoonaa tuoteväärennöstä EU:n rajoilla

6.8.2014
Euroopan komissio on julkaissut teollis- ja tekijänoikeuksien valvontaan liittyvää tullitoimintaa koskevan vuosikertomuksensa, jossa on raportoitu tulliviranomaisten havaitsemien tuoteväärennösten määrät ja epäiltyjen väärennöstapausten johdosta suoritetut toimenpiteet. Tuoteväärennökseksi epäiltyjen tuotteiden yhteisarvo oli vuonna 2013 yli 760 miljoonaa euroa.

Vuosikertomuksen mukaan takavarikkojen kokonaismäärä ja -arvo laskivat vuodesta 2012, jolloin takavarikoitujen tuoteväärennösten määrä oli lähes 40 miljoonaa tuotetta ja kokonaisarvo lähes 900 miljoonaa euroa.

Vuonna 2013 todetuissa tapauksissa 90 prosenttia eteni siten, että tuotteet tuhottiin tai loukkauksen toteamiseksi aloitettiin tuomioistuinmenettely. Suurimpia tuoteryhmiä olivat vaatteet (12 % tuotteista) ja lääkkeet (10 %). Lähtömaa oli yhä useimmiten Kiina (66 % tapauksista) tai Hong Kong (13 %). Valtaosassa tapauksista (93,33 %) loukkaus kohdistui joko kansalliseen tai yhteisön tavaramerkkiin. Seuraavaksi eniten loukkaukset kohdistuivat mallioikeuksiin (2,89 %).

Verotuksesta, tulliliitosta, tarkastustoiminnasta ja petostentorjunnasta vastaavan komissaari Algirdas Šemetan mukaan immateriaalioikeuksien suojaaminen on tärkeää paitsi eurooppalaisten kuluttajien turvallisuuden ja terveyden, myös EU:n talouskasvun tukemisen ja uusien työpaikkojen luomisen kannalta.

EU:n kasvustrategia, Eurooppa 2020, nimeää immateriaalioikeuksien suojan yhdeksi EU:n talouden kulmakiveksi. EU:n tulliviranomaiset ovat keskeisiä toimijoita tehokkaan teollis- ja tekijänoikeuksien valvonnan toteutumisessa. Kesäkuussa 2013 annettiin uusi asetus teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvonnasta (608/2013/EU). Asetuksella mahdollistettiin tulliviranomaisille yksinkertaistettu menettely, jossa tuoteväärennöksiä voidaan tuhota ilman oikeuden määräystä, mikäli oikeudenhaltija antaa suostumuksensa ja maahantuoja ei vastusta. Taustalla vaikuttaa myös EU:n kilpailukykyneuvoston joulukuussa 2012 hyväksymä EU:n tullitoimintaohjelma, joka koskee vuosia 2013–2017. Toimintasuunnitelman tavoitteena on torjua teollis- ja tekijänoikeuksien loukkauksia.

Komission lehdistötiedote (31.7.2014):

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-890_fi.htm

Tullitoimintaa koskeva vuosikertomus:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm

EU:n tullitoimintaohjelman kotisivut:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/commission_initiatives/index_en.htm

(MH)

Share: