”Maalituuletusten” tekijänoikeussuoja

21.9.2021

Urheilijoiden on mahdollista suojata maalituuletuksensa tekijänoikeudella, jolloin heillä on myös mahdollisuus saada siitä kaupallista hyötyä ja turvata taloutensa.

a football player jumping to prevent a goal

Fanien kiinnostus on siirtynyt kokonaisista seuroista yksittäisiin pelaajiin sen jälkeen, kun urheilutapahtumat kaupallistettiin. Muutos johtuu sekä laajasta medianäkyvyydestä että markkinoinnista. Näiden lisäksi yksittäisten pelaajien karsima ja menestys ovat myötävaikuttaneet muutokseen. Nämä kaikki asiat tekevät pelaajista myyntikelpoisia, sillä fanit ovat innokkaita käyttämään rahaa suosikkipelaajiensa muistoesineisiin ja muihin tuotteisiin, jotka ovat pelaajien hyväksymiä (endorsed by the players).

Pelaajien suosioon vaikuttavaan karsimaan sisältyy myös maalituuletukset. Nämä tuuletukset toimivat karisman tunnisteena ja toimivat konkreettisina ja ainutlaatuisina välineinä erottua joukosta. Tuuletukset ja niihin sisältyvät liikkeet ovat pelaajille myös hyvä keino kanavoida persoonaa kohti jakamatonta pääomaa heidän kenttäesityksistään. Ainutlaatuinen ja omaperäinen maalituuletus on siis mahdollista suojata tekijänoikeudella.

Tekijänoikeussuojan saaminen on luonut urheilijoille mahdollisuuden saavuttaa sekä kauppatavaroiden suosiota että taloudellista vakautta muuten ehkä lyhytaikaisella urallaan. Tuuletusten siluetteja on mahdollista painattaa myös tavallisille vaatteille, jolloin se muuttuu myös brändätyksi urheilutuotteeksi. Jokaisella urheilijalla on oikeudenkäynti- tai korvausoikeus tekijänoikeuksien säilyttämiseen, estääkseen muita hyödyntämästä tai vaatimasta oikeuksia tai vesittämästä maalituuletuksen ainutlaatuisuutta. Nämä suojatoimet myös kannustavat huippuluokan urheilijoita käyttämään tuuletuksia. Niiden käyttäminen myös lisää lajin jännitystä ja edistää katsojien innokkuutta ja osallistumista, jotka puolestaan edistävät näkemystä laajemmasta tekijänoikeuslaista ja sen kattamasta suojasta.

Ainutlaatuiset ja omaperäiset maalituuletukset saavat tekijänoikeussuojaa, koska niiden katsotaan olevan omaperäisiä ”tanssisarjoja” (a dance sequence). Tunnettuja tuuletuksia on muun muassa Lionel Messillä, Cristiano Ronaldolla, Rafael Nadalilla ja Tiger Woodsilla. Tunnettujen pelaajien on kannattavaa suojata tuuletuksensa tekijänoikeudella, sillä muuten uudet tulokkaat voivat hyödyntää urheilun suurnimien tuuletuksia.

Koko uutisen aiheesta pääset lukemaan englanniksi täältä.

Kuva: Unsplash photos

Kirjoittajat

Kirjoittajat