Vogue haastoi rap-artistit oikeuteen Voguen tavaramerkkien luvattomasta käytöstä

11.11.2022

magazines

Voguen julkaisija Condé Nast on haastanut rap-artistit Draken ja 21 Savagen oikeuteen sen perusteella, että artistit ovat käyttäneet luvatta Vogue -lehden tavaramerkkejä mainostaessaan uutta albumiaan.

Drake ja 21 Savage julkaisivat 4. marraskuuta yhteisen albumin, Her Loss, jonka mainoskampanja on saanut internetissä laajasti huomiota ja johtanut tavaramerkin loukkaussyytöksiin. Levyä on mainostettu muun muassa jakamalla Vogue -lehden imitaatioita, jonka kannessa artistit esiintyvät ja joka vakuuttavasti vaikuttaa Voguen lehden oikealta painokselta. ”Voguen” numeroa jaettiin mainoskampanjan yhteydessä suurien kaupunkien, kuten New Yorkin ja Los Angelesin kaduilla ja kansikuva levisi sosiaalisessa mediassa. Drake ja 21 Savage jakoivat ”kansikuvaa” Instagram -tileillään, kuvatekstissä väittäen lehden numeron löytyvän lehtikioskeista ja kiittäen Voguen päätoimittajaa Anna Wintouria.

Condé Nastin tiedottajan mukaan artistien kampanja aiheutti sekaannusta yleisössä ja tiedotusvälineissä, kun lukuisat tiedotusvälineet julkaisivat artikkeleita oletetusta Voguen kansikuvasta.  Condé Nastin mukaan artistit ovat perustaneet levynsä mainoskampanjan kokonaisuudessaan Vogue -tavaramerkkien luvattomaan käyttöön ja virheellisiin väitteisiin, joiden mukaan artistit olisivat Voguen seuraavan numeron kannessa.

Artistit eivät regoineet Condé Nastin lähettämiin kieltokirjeisiin, joissa heitä vaadittiin lopettamaan Vogue -tavaramerkkien luvaton käyttö poistamalla Instagram -julkaisut, lopettamalla imitaatiolehden jakelu ja antamalla julkisen lausunnon, että kuva ei ollut Voguen oikea kansikuva. Tiistaina The Guardian uutisoi, että artisteilta vaaditaan 4 miljoonan korvauksia Vogue -tavaramerkkien luvattomasta käytöstä ja kieltoa käyttää Voguen tavaramerkkejä markkinoinnissaan. Vain kaksi päivää myöhemmmin Manhattanin piirioikeuden tuomari antoi väliaikaisen kiellon lopettaa ”Vogue” -lehtien jakaminen ja sen käyttäminen markkinoinnissa. Tätä kirjoittaessa artistit ovat ehtineet poistaa kyseiset julkaisut Instagram -tileiltään, joilla on molemmilla yhteensä yli 135 miljoonaa seuraajaa.

Voit lukea lisää englanninkielisestä uutisesta täältä.

Kuva: Unsplash, Charisse Kenion

Kirjoittajat

Share: