Viikon hyvät IPR-uutiset

28.3.2022

EUIPO:n vihreät toimet saavat tunnustusta, syöpälääkkeet näkymättömyysviitan ja muoville kehitetään varteenotettavaa kasviperäistä korvaajaa. Taas on aika nojata taakse ja aloittaa viikko hyvillä IPR-liitännäisillä uutisilla. 

EUIPO voitti kultaa “Green World Environment Awards” -palkinnoissa

EUIPO on voittanut Green World Environment Awards -palkinnon vuonna 2022. EUIPO ilmottautui Ilmastonmuutos-kategoriaan ja valittiin voittajaksi viraston energian, paperin ja hiilidioksidin kulutuksen vähentämisessä, joka on osa EUIPO:n ympäristövaikutusten vähentämisen –ympäristöprojektia.

Green World Environment Awards on alkanut vuonna 1994 ja siitä on tullut yksi maailman arvostetuimmista ympäristösaavutusten tunnustuskampanjoista. Nelinkertaisena Green Apple Awards -palkinnon voittajana EUIPO oli ehdolla pääpalkinnon saajaksi.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Näkymättömyysviitta syöpälääkkeille

Tutkijat ovat kehittäneet ”näkymättömyysviitan” syöpälääkkeille. Kuulit oikein. Sen tarkoituksena on ”piilottaa” niin kutsutut hyvät bakteerit immuunijärjestelmältä, jotta ne pääsevät kulkeutumaan syöpäsoluihin.

Hoitoa on testattu hiirillä hyvinkin onnistuneesti ja sen toimivuuden odotuksen ihmisillä ovat korkeat. Columbian yliopiston biolääketieteen insinööri, professori Tal Daninon mukaan järjestelmä avaa uuden bakteerien kuljetusstrategian, jossa bakteereja voidaan ruiskuttaa yhteen saavutettavissa olevaan kasvaimeen ja saada ne kulkeutumaan hallinnassa distaalisiin kasvaimiin, kuten etäpesäkkeisiin, syöpäsoluihin, jotka leviävät muihin kehon osiin.

Teknologialla on potentiaalia mullistaa tapamme hoitaa syöpää. Jäämme odottamaan näkymättömyysviitan kehityksen ja toimivuuden edistymistä toiveikkaana, teknologialle on haettu patenttia.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Muoville kasviperäinen ja kestävä korvaaja, joka on kovuudeltaan verrattavissa alumiiniin

Puun vahvin osa on sen mikroskooppisten solujen seinämissä, selluloosakuiduissa. Jokaisessa kuidussa on vahvistavia selluloosan nanokiteitä tai CNC:itä, jotka ovat orgaanisten polymeerien ketjuja, jotka on järjestetty lähes täydellisiin kidekuvioihin. Jos näitä kiteitä voitaisiin työstää materiaaleiksi, ne voisivat olla reitti vahvempiin, kestävämpiin, luonnollisesti johdettuihin muoveihin.

Nyt tutkijatiimi Massachusetts Institute of Technology:ssa on suunnitellut komposiitin, joka on valmistettu enimmäkseen selluloosan nanokiteistä, joihin on sekoitettu vähän synteettistä polymeeriä. Tutkijat havaitsivat, että selluloosapohjainen komposiitti on vahvempi ja sitkeämpi kuin tietyt luutyypit ja kovempi kuin tyypilliset alumiiniseokset.

Tiimi löysi CNC-pohjaisen komposiitin reseptin, jonka he voisivat valmistaa käyttämällä sekä 3D-tulostusta että tavanomaista valua. He painoivat ja valivat komposiitin pennin kokoisiksi kalvopaloiksi, joilla he testasivat materiaalin lujuutta ja kovuutta. He myös koneistivat komposiitin hampaan muotoon osoittaakseen, että materiaalia voitaisiin jonakin päivänä käyttää selluloosapohjaisten hammasimplanttien valmistukseen – ja sitä vastoin kaikkiin muovituotteisiin – jotka ovat vahvempia, sitkeämpiä ja kestävämpiä.

Jatkossa tiimi etsii tapoja vähentää geelien kutistumista niiden kuivuessa. Vaikka kutistuminen ei ole suuri ongelma tulostettaessa pieniä esineitä, mikä tahansa suurempi voi lommoilla tai halkeilla komposiitin kuivuessa.

Unelmat ovat isoja, sillä selluloosakomposiiteilla on potentiaalia korvata merkittävä osa muovista. Tätä kehitystä kannattaa jäädä seuraamaan.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Massimo Negrello

Kirjoittajat

Share: