Viikon hyvät IPR-uutiset

11.5.2022

Pienen tauon jäljiltä tässä tulevat tämän ja viime viikon hyvät IPR-liitännäiset uutiset: osallistuminen kiinnostaa nuoria eurooppalaisia entistä enemmän, komissio tahtoo lisätä laillista maahanmuuttoa ja EU aikoo lisätä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman määrärahoja 562 miljoonalla eurolla.

Osallistuminen kiinnostaa nuoria eurooppalaisia entistä enemmän

Euroopan nuorison teemavuosi on saanut meidät keskittymään enemmän nuorisoon, ja hyvä niin. Komissio on tehnyt Flash-eurobarometritutkimuksen nuorisosta ja demokratiasta. Tutkimus osoittaa nuorten aktiivisuuden lisääntyneen, nykyisin 58% nuorista osallistuu aktiivisesti yhteiskunnan toimintaan ja on ollut mukana yhdessä tai useammassa nuorisojärjestössä viimeisen 12 kuukauden aikana. Kasvua on tapahtunut huiman 17% edelliseen, vuoden 2019 eurobarometriin verrattuna.

72% kyselyyn vastanneista nuorista toivoo, että nuorison teemavuosi johtaisi siihen, että päätöksentekijän kuuntelisivat nuorten vaatimuksia enemmän ja toimisivat niiden mukaan. Etenkin tulevaisuuteen, koulutukseen ja työllisyyteen liittyvissä asioissa euroopan nuoret toivovat, että heidän äänensä kantautuisivat paremmin päättäjien korviin. Komissio pyrkii kehittämään tätä asiaa ja askeleita on jo otettu. Komissio on esimerkiksi käynnistänyt uuden ”Tuo äänesi kuuluviin” -foorumin (”Voice your vision”). Foorumilla eurooppalaiset voivat äänittää ideoitaan ja näkemyksiään ja kommentoida mitä tahansa heille tärkeää aihetta. Foorumin tavoitteena onkin helpottaa etenkin nuorten osallistumista julkiseen keskusteluun.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Komissio ehdotus laillisen maahanmuuton kestävästä lisäämisestä

Komissio on tehnyt jopa kunnianhimoiseksi kuvaillun ehdotuksen koskien kestävää laillista maahanmuuttoa. Ehdotuspaketilla halutaan yksinkertaistaa EU:n alueella asumiseen ja työskentelyyn liittyvää hakuprosessia. Ehdotuspaketissa halutaan myös helpottaa Venäjän hyökkäyksen vuoksi paenneiden ukrainalaisten pääsyä EU:n työmarkkinoille.

Ehdotus koskee yhdistelmälupadirektiivin ja EU:ssa pitkään oleskelleita henkilöitä koskevan direktiivin tarkastamista.

Ehdotuksessa halutaan muun muassa, että yhdistelmälupaa koskevaa menettelyä yksinkertaistetaan, helpotetaan EU:ssa pitkään oleskelleen kolmannen maan kansalaisen aseman saamista yksinkertaistamalla maahantuloehtoja, helpotetaan kolmannen maan kansalaisten perheenyhdistämistä ja liikkumista unionin sisällä.

Komissio ehdotti myös operatiivisen yhteistyön lisäämistä jäsenmaiden välillä ja kumppanimaiden kanssa ja EU:n osaamisreservin perustamista. Komission mukaan osaamisreservin avulla unioni pystyisi houkuttelemaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia helpommin unionin työmarkkinoille.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Horisontti Eurooppa -puiteohjelman määrärahojen lisääminen

Komissio on hyväksynyt Horisontti Eurooppa -puiteohjelman muutoksen, jolla lisätään ohjelman määrärahoja 562 miljoonalla eurolla. Lisärahoituksella on tarkoitus tuke innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä, jotka tarjoavat ratkaisuja ympäristöön, terveyteen ja digitalisaatioon liittyviin haasteisiin. Ohjelman kokonaisrahamäärät ovat lähes 16 miljardia euroa vuosiksi 2021 ja 2022.

Suurin osa lisärahoituksesta on tarkoitus osoittaa viidelle unionin missiolle ja joilla pyritään saavuttamaan terveyteen, ilmastoon ja ympäristöön liittyviä tavoitteita vuoteen 2030 mennessä.

Tämän vuoden määrärahat jakautuvat muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutumista käsittelevälle missiolle, syöväntorjunnan missiolle, valtamerten ja vesistöjen ennallistamista koskevalle missiolle ja Euroopan maaperäsopimus missiolle ja toimiin, joilla tuetaan ilmastoneutraaleja ja älykkäitä kaupunkeja koskevaa missiota.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Honest Paws

 

Kirjoittajat

Share: