Viikon hyvät IPR-uutiset

25.4.2022

Mitä maailmalle kuuluu tällä viikolla hyvien uutisten näkökulmasta: Stand Up for Ukraine -kampanja on onnistunut keräämään 9,1 miljardia euroa pakolaisten tukemiseen, EU vahvistaa kumppanuuttaan Intian kanssa ja Munchenissa otetaan käyttöön ensimmäinen aurinkoenergialla käyvä linja-auton perävaunu. Ompa jännää, mukavia lukuhetkiä hyvien uutisten parissa.

Stand Up for Ukraine -kampanja on kerännyt 9,1 miljardia euroa

Maailmanlaajuinen Stand Up for Ukraine -kampanja on tähän mennessä onnistunut keräämään huimat 9,1 miljardia euroa. Varat on tarkoitus käyttää Ukrainan kriisin pakolaisille ympäri maailmaa.

Lisätietoa pääset lukemaan tästä ja, jos tahdot tehdä lahjoituksen kampanjalle saat lisätietoa tästä.

EU vahvistaa kumppanuuttaan Intian kanssa

EU ja Intia vahvistavat kahdenvälistä yhteistyötä ja kumppanuutta. Yhteystyön kulmakiviä tulevat olemaan ilmastonmuutoksen torjunta, digitaalinen siirtymä ja talouden elpyminen. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili New Delhissä pääministeri Narendra Modin vieraana. Osapuolet sopivat yhteisen kauppa- ja teknologianeuvoston perustamisesta. Neuvoston tarkoituksena olisi ratkaista kauppaan, talouteen ja teknologiaan liittyviä haasteita ja edistää yhteistyötä.

Intian ja EU:n yhteistyö voi olla ratkaisevaa siirtymässä kohti vihreää ja kestävää kehitystä. Puheenjohtaja von der Leyen totesi: ”aurinkoenergialla on sekä Intiassa että Euroopassa ratkaiseva rooli hiilineutraaliuteen pääsemistä koskevien tavoitteiden saavuttamisessa. Investointi aurinkoenergiaan on samalla investointi turvallisuuteemme. Jokainen aurinko-, tuuli- tai vesivoimalla tai biomassasta tuottamamme kilowatti vähentää riippuvuuttamme ulkomailta peräisin olevista fossiilisista polttoaineista.”

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Munchenissa otetaan käyttöön ensimmäinen aurinkoenergialla kulkeva linja-auton perävaunu

Konkreettinen ja toivoa antava esimerkki siitä, että teknologian kehitys on yksi vastaus ilmastonmuutoksen torjuntaan: aurinkoenergialla kulkeva bussin perävaunu saapuu Munchenin kaduille piakkoin. Perävaunua tulee vetämään normaali linja-auto, mutta sekin tulee auttamaan päästöjen vähentämisessä, sillä normaalisti tämäkin lysti kustannetaan dieselpolttoaineella. Projekti on saksalaisen Sono Motorsin ja Munchenin liikenneyhtiön yhteinen.


Keskikokoisella noin 300 linja-autolla laskelmat osoittavat, että hiilidioksidipäästöjä voidaan säästää jopa 2 000 tonnia vuodessa. Lisäkorotuksia on ajateltavissa tulevaisuudessa, sillä sekä aurinkokennojen että tehoelektroniikan odotetaan tehostuvan.

Lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Andrew Pons

Kirjoittajat

Share: