Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi standardin kannalta olennaisista patenteista

25.10.2023
Eu lippuja

Valtioneuvosto on antanut eduskunnalle lausuntonsa komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi standardin kannalta olennaisista patenteista ja asetuksen (EU) 2017/1001 muuttamisesta 25.10.2023.

Lausunnossa suhtaudutaan kriittisesti EU:n komission ehdottamaan asetukseen standardin kannalta olennaisista patenteista, sillä ehdotetut toimenpiteet eivät kaikilta osin ole suhteellisuusperiaatteen mukaisia. Lisäksi ehdotetulla uudella sääntelyllä luotaisiin merkittävä sääntelytaakka erityisesti essentiaalipatentin haltijoille, mikä todennäköisesti heikentäisi eurooppalaisten yritysten halukkuutta osallistua kansainvälisten standardien kehittämiseen. Ehdotuksen keskeisenä osana on se seikka, millaisia vaikutuksia ehdotuksella voidaan arvioida olevan eurooppalaiseen innovaatiotoimintaan, kasvuun ja kilpailukykyyn. Suomen kannalta ehdotus on erittäin merkityksellinen, sillä Nokia omistaa noin 50 prosenttia eurooppalaisista essentiaalipatenteista. Komission vaikutusarvion mukaan Suomi on Ruotsin ja Luxemburgin ohella yksi kolmesta jäsenvaltiosta, jotka eivät saisi nettohyötyjä ehdotetusta essentiaalipatenttijärjestelmästä. Järjestelmän nettohyötyjen taas on arvioitu kohdistuvan 75-prosenttisesti saksalaisille, italialaisille ja ranskalaisille yrityksille. Komission vaikutusarvioinnin mukaan 90 prosenttia essentiaalipatenteista liittyy mobiiliteknologiaan (4G, 5G ja WIFI).

Valtioneuvoston kirjelmässä todetaan, että asetus ei  ehdotetussa muodossaan ole Suomen eikä Euroopan elinkeinoelämän kannalta perusteltu ja se voisi vahingoittaa eurooppalaisia investointeja ja innovaatiotoimintaa. Myös ehdotuksen yhteensopivuus Euroopan Unionin perusoikeuskirjassa vahvistettujen perusoikeuksien, erityisesti omaisuudensuojan ja oikeussuojan saatavuuden kanssa herättää vakavia huolenaiheita. Suomen tulee vaikuttaa asetusehdotusta koskevissa neuvotteluissa siten, että ehdotus ei toteudu ainakaan ongelmallisimmilta osin. Mikäli sääntely kuitenkin rakentuu ehdotetun asetuksen perustalle, Suomen tulee ehdotusta koskevissa neuvotteluissa vaikuttaa edellä tässä lausunnossa sekä valtioneuvoston kannassa todettuihin ehdotuksen ongelmallisimpiin elementteihin, kuten sääntelyn taannehtivuuteen, pakolliseen sovintomenettelyyn FRAND-ehtojen määrittämiseksi ja suomalaisille yrityksille kohdistuviin huomattaviin kielteisiin vaikutuksiin.

Uutisen lähde: Valiokunnan lausunto TaVL 21/2023 vp 

Lue koko lausunto TÄÄLTÄ

Kirjoittajat

Share: