Uusi hallituksen esitys ehdottaa muutoksia tekijänoikeuslakiin

10.10.2014
Sivistysvaliokunta ei tuoreen mietintönsä mukaan puolla kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Hallitus on antanut 9. lokakuuta esityksen tekijänoikeuslain muuttamisesta. Ehdotus sisältää useita muutoksia.  Lakiin esitetään lisättäväksi säännökset oikeuksien luovutusta koskevien sopimusten kohtuullistamisesta. Näillä säännöksillä pyritään siihen, että sopimukset ja niiden ehdot olisivat jo alun perin kohtuullisia molempien osapuolten kannalta ja että sopimukset noudattaisivat hyvää sopimustapaa.

Lisäksi ehdotetaan, että lakiin lisättäisiin säännökset televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluita koskevasta sopimuslisenssistä. Tallennuspalvelujen tarjoaja sopisi palvelun oikeuksista sekä ohjelmien oikeuksienhaltijoiden että televisioyritysten kanssa. Hyväksytty oikeuksien hallinnointijärjestö voisi tehdä sopimuksia, jotka sitovat myös järjestön ulkopuolisia saman alan tekijöitä.

Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uusi keino luvattoman verkkojakelun vastaiseksi toimeksi. Tuomioistuimen määräyksellä olisi mahdollista estää myös sellaisten laittomien palvelujen saanti, joiden ylläpitäjä on tuntematon. Tällaiset palvelut ovat usein ulkomaisia. Estomääräys annettaisiin yhteyden välittäjänä toimivalle teleyritykselle.

Tekijänoikeuslakiin tehdään myös teknisiä parannuksia. Lain luettavuuden parantamiseksi kaikkiin pykäliin lisätään informatiivinen otsikko.

Tekijänoikeusaloite ei saanut sivistysvaliokunnan hyväksyntää

Sivistysvaliokunta ehdottaa 8. lokakuuta valmistuneessa mietinnössään, että kansalaisaloitteeseen ”Järkeä tekijänoikeuslakiin” sisältyvä lakiehdotus hylätään. Valiokunta ei pidä mahdollisena ehdottaa osittaisiakaan muutoksia tekijänoikeuslakiin aloitteen pohjalta.

Valiokunta kuitenkin korostaa, että digitaalisen ympäristön vuoksi on olemassa ilmeinen tarve tekijänoikeussuojan takaaville ja nykyiseen toimintaympäristöön soveltuville ratkaisuille.

Valiokunnan mukaan kansalaisaloitteessa on kunnianhimoisesti ehdotettu useita, osin toisiinsa liittyviä muutoksia voimassa olevaan tekijänoikeuslakiin.  Aloitteen ongelmakohdat, erityisesti ehdotusten sisäiset ristiriitaisuudet, ehdotusten yhteensopimattomuus voimassa olevan lainsäädännön kanssa ja vaikutusten arviointi, ovat kuitenkin niin merkittäviä, että niitä ei voi paikata mietinnössä laajallakaan asiantuntijakuulemisella.

Valtioneuvoston tiedote hallituksen esityksestä

Tekijänoikeuslain muutokset opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla

Eduskunnan tiedote sivistysvaliokunnan mietinnöstä

Sivistysvaliokunnan mietintö

(MO)

Share: