Uusi tutkimus: liikesalaisuudet hyödyttävät eniten pk-yrityksiä

13.7.2022

Sydneyn yliopiston uuden tutkimuksen mukaan liikesalaisuudet tuottavat eniten hyötyä pienille ja keskisuurille yrityksille (pk-yrityksille). Myös kuluttajat hyötyvät liikesalaisuuksista, sillä se parantaa yritysten välistä kilpailua ja kilpailukykyä. Tutkimuksen kohteena oli Yhdysvaltojen eri osavaltioiden liikesalaisuuslainsäädäntö ja yli 10.000 yhdysvaltalaista yritystä.

Sydneyn yliopiston tekemä tutkimus liikesalaisuuksien hyödyllisyydestä alleviivaa immateriaalioikeuksien ja niihin liittyvän lainsäädännön tärkeyttä. Tutkimuksen mukaan liikesalaisuudesta hyötyvät eniten pk-yritykset ja kuluttajat. Liikesalaisuuksien avulla etenkin pienet ja nuoret yritykset säilyttävät kilpailuetunsa, kasvattavat markkinaosuuttaan ja kehittävät parempia uusia tuotteita kuluttajille. Tutkimukseen osallistui 10.198 yritystä eri aloilta ja sektoreilta.

Tutkimuksessa arvioitiin myös Yhdysvaltojen osavaltioiden liikesalaisuuslainsäädäntöjä. Lainsäädäntö, joka  suojelee yritysten oikeutta liikesalaisuuksiin parantaa myyntiä ja kilpailua sekä tuo enemmän yrityksiä osakemarkkinoille, tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa käsiteltiin ”väistämättömän paljastamisen” -doktriinin (Inevitable Disclosure Doctrine, IDD) merkityksen tärkeyttä yrityksille. Tutkimus havaitsi, että IDD:n käyttöönotto johti yrityksillä 2,3 % vuosikasvuun. Vaikutus oli kuusi kertaa suurempi nuorille kuin vanhoille yrityksille ja kaksi kertaa suurempi pienille yrityksille suuriin yrityksiin verrattuna.

Tutkimukseen osallistuneen apulaisprofessori Buhui Qiun mukaan IDD:n käyttöönottaminen ja kumoaminen joissain osavaltioissa on luonut ”luonnollisen kokeen” liikesalaisuuksia koskevien lakien vaikutusten testaamiseksi. Qiun mukaan työntekijöiden liikkuminen yrityksestä toiseen on yksi suurin liikesalaisuuksien vuotamiseen liittyvä riski. IDD-lainsäädäntö on suunniteltu estämään työntekijää siirtymästä kilpailijalle, jos työntekijä väistämättä paljastaa entisen työnantajan omistusoikeuden tai liikesalaisuuden. Osassa osavaltioita IDD on otettu käyttöön, mutta osavaltion tuomioistuin on hylännyt doktriinin tuomiossaan. Osavaltioissa, jotka hyväksyivät ja myöhemmin hylkäsivät IDD:n, tuotemarkkinoiden suorituskyky heikkeni lähes aina tilastollisesti merkitsevästi hylkäämisen jälkeen. Tulosten vertailu naapuriosavaltioiden välillä antoi tutkijoille mahdollisuuden ottaa huomioon myös makrotaloudelliset ja poliittiset olosuhteet.

Apulaisprofessori Qiun mukaan tutkimuksella on kansainvälisiä ja kauaskantoisia vaikutuksia, vaikka se perustuu vain yhdysvaltalaisiin yrityksiin. Qiun mukaan tutkimusaineisto on niin laaja, että tutkimustuloksia voidaan soveltaa muihin kehittyineisiin talouksiin. Qiunin mukaan tutkimus osoittaa immateriaalioikeuksien tärkeyden ja niiden suojaa koskevilla päätöksillä on kauaskantoisia vaikutuksia yritysten kilpailukykyyn ja kilpailustrategioihin.

Alkuperäisen uutisen ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Jason Goodman

 

Kirjoittajat

Share: