Uusi juttusarja: Hyvät IPR-uutiset

21.3.2022

Hyvät IPR-uutiset juttusarja starttaa! – EU investoi vihreään kehitykseen, Green ICT -hanke ja maailmanlaajuiset biologista monimuotoisuutta koskevat neuvottelut ovat käynnissä.

Tämä juttu on hyvien IPR-uutisten juttusarjan ensimmäinen osa. Juttusarjan tarkoituksena on nostaa esille innovaatioon, investointeihin ja immateriaalioikeuksiin liittyviä uutisia. Juttusarjan keskeisiä teemoja ovat ilmastonmuutoksen torjuminen ja kestävä kehitys, tasa-arvon edistäminen, teknologian kehitys ja muut inspiroivat IPR-liitännäiset asiat. Nojaa siis taakse ja nauti annos hyviä uutisia!

EU investoi 110 miljoona euroa ympäristö- ja ilmastonsuojeluhankkeisiin

Hyviä vihreitä uutisia EU:sta: EU ilmoitti yli 110 miljoonan euron investoinnista ympäristö- ja ilmastonsuojeluhankkeisiin. Hankkeet ovat osa Life-ohjelmaa(linkki). Rahoituksen tarkoituksena on tukea ympäristö- ja ilmastohankkeita 11 EU-maassa – myös Suomessa.

Tuettavilla hankkeilla on tarkoitus edistää vihreää elpymistä koronapandemiasta ja tukea Euroopan vihreän kehityksen ohjelman sisältämiä tavoitteita, joihin kuuluu muun muassa tavoite tehdä EU:sta ilmastoneutraali ja saasteeton vuoteen 2050 mennessä.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

EU:n vihreän kehityksen ohjelma ja Uudenmaan yritykset: Green ICT -hanke ja vihreän osaamisen kasvattaminen

Yksi EU:n vihreän kehityksen ohjelman tavoitteista on parantaa energiatehokkuutta ja siihen liittyy keskeisesti ICT-ratkaisujen kehittäminen ja hyödyntäminen. Green ICT -hankkeen tarkoitus on valmentaa ICT-yrityksiä ilmastoviisaaseen digipalvelutuotantoon ja tukea yksityistä ja julkista sektoria vihreämmissä digihankinnoissa.

Green ICT -hanke on kaksivuotinen ja sen tavoite on luoda Green ICT -ekosysteemi, joka tuo yhteen kestävästä kehityksestä ja ICT-teknologiasta kiinnostuneet Uudenmaan yritykset. Tarkoituksena on kasvattaa tietoisuutta vihreämmistä valinnoista, jakaa tietoa ja osaamista yritysten kesken ja lisätä vihreää ICT-osaamista ja vähentää päästöjä. ”ICT-avusteisella teknologialla on paljon mahdollisuuksia optimoida energian käyttöä. Esimerkiksi logistiikassa datan käytöllä voidaan optimoida kuljetusreittejä ja säästää siten polttoainetta. ICT-teknologian hyödyntäminen maanviljelyssä voi puolestaan kasvattaa satoja jopa 30 prosenttia”, sanoo TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n Antti Sipilä.

Vihreästä ICT:stä on myös kilpailuetu. Sipilän mukaan vihreään ICT:hen panostaminen voisi tehdä Suomesta edelläkävijän.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

COP15:n maailmanlaajuiset biologista monimuotoisuutta koskevat neuvottelut: EU johtaa kunnianhimoa uuteen sopimukseen ihmisten ja planeetan suojelemiseksi

EU osallistuu 14.–29. maaliskuuta maailmanlaajuisiin biologista monimuotoisuutta koskeviin tapaamisiin edistääkseen vuoden 2020 jälkeisen maailmanlaajuisen biodiversiteettikehyksen kehittämistä, joka on osa uutta maailmanlaajuista sopimusta planeetan kasvien, eläinten ja ekosysteemien häviämisen pysäyttämiseksi ja kääntämiseksi.

Tapahtuma on Genevessä, jossa hallitukset neuvottelevat kerran vuosikymmenessä tehtävästä maailmanlaajuisesta sopimuksesta ennen kuin se saapuu Kunmingiin, Kiinaan, ja se hyväksytään myöhemmin tänä vuonna järjestettävässä YK:n biodiversiteettikonferenssissa COP15:a. Viitekehys ohjaa maailmanlaajuista toimintaa luonnon ja ihmisten hyväksi, mikä on elintärkeää ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja oikeudenmukaisemman, turvallisemman ja terveellisemmän maailman rakentamiselle.

EU on osoittanut johtajuutta työskennellessään kohti kunnianhimoista sopimusta, jossa on mitattavissa olevat tavoitteet menettämisen suoriin ja välillisiin syihin puuttumiseksi, paljon tiukemmat seurantaa ja tarkastelua koskevat määräykset sekä selkeät täytäntöönpanokeinot.

Alkuperäisen jutun pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Joe Caione

Kirjoittajat

Share: