Uusi eurooppalainen Bauhaus – Nouseva tähti -palkinto Suomeen

29.8.2022

Uusi eurooppalainen Bauhaus-palkinto on osa Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Palkinnon voittivat suomalaiset Irene Purasachit ja Chanawan Danpan ja heidän innovaationsa valmistaa kukkajätteestä nahkaa muistuttavaa materiaalia.

Nahkaa muistuttavan materiaalin valmistusohjelma ”Flaux” on osa suomalais-saksalaista Flower Matter -tutkimusprojektia, joka pyrkii löytämään erilaisia keinoja hyödyntää kukkajätettä. Idea Flaux-materiaalin valmistukseen syntyi Purasachitin opiskellessa Lontoossa, jolloin hän heräsi siihen kuinka paljon kukkia heitetään pois hyödyntämättä niitä. Luku voi olla niinkin korkea kuin 40 prosenttia. Kiertotalouden edistäminen onkin projektin ytimessä.

Flaux-materiaalin kehittämisen tavoitteena on luoda uuden sukupolven materiaali, joka korvaa eläinperäistä ja muovista valmistettua nahkaa. Sen lisäksi materiaali on biohajoavaa, joten sen kuormitus ympäristölle on huimasti pienempi ja materiaalia voi kierrättää.

Purasachitin ja Danpanin palkintorahat menevät Flaux-materiaalin jatkokehitykseen, joka jatkuu Saksassa. Jäämme innolla odottamaan materiaalin tuotteistamista ja parivaljakon seuraavia innovaatioita.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Georgia de Lotz

 

Kirjoittajat

Share: