Useat elokuvayhtiöt haluavat VPN-palveluntarjoajat vastuuseen tekijänoikeusloukkauksista Amerikassa

1.9.2021

Amerikkalaiset elokuvayhtiöt ovat nostaneet kanteen useaa VPN-palveluita tarjoavia yrityksiä vastaan. Elokuvayhtiöt haluavat, että VPN-palveluntarjoajat estävät piraattisivustot. Tämän lisäksi niiden päämääränä on saada VPN-yritykset pitämään kirjaa käyttäjiensä tiedoista.

A lock on top of the computer

Miljoonat ihmiset käyttävät VPN-yritysten palveluita estääkseen ulkopuolisia tahoja seuraamasta heidän toimintaansa internetissä. Osaa VPN-palveluista käytetään elokuvien laittomaan katseluun tai niiden laittomaan jakamiseen. Kuluneiden vuosien aikana tekijänoikeuksien haltijat ovat haastaneet useita Internet-palveluntarjoajia oikeuteen tekijänoikeusloukkauksista. Nyt kanteet ovat laajentuneet koskemaan myös VPN-palveluntarjoajia.

Useat itsenäiset elokuvayhtiöt ovat kohdistaneet kanteita VPN-palveluntarjoajien lisäksi myös piraattisivustoihin ja vastaaviin sovelluksiin (apps). Kyseisiin itsenäisiin yhtiöihin lukeutuu muun muassa tunnettujen elokuvien Dallas Buyers Club, London Has Fallen ja Hitman´s Bodyguard tekijät.

Yhtiöt nostivat kanteen viime viikolla Virginian osavaltion tuomioistuimessa. Kanne kohdistettiin Surfshark, VPN Unlimited, Zenmate ja ExpressVPN yrityksiin. Elokuvayhtiöt syyttävät näitä VPN-palvelutarjoajia laajoista tekijänoikeusrikkomuksista.

Yhtiöiden väitteiden mukaan VPN-palvelutarjoajat ovat mahdollistaneet käyttäjien ohittaa suoratoistopalveluiden maantieteellisiä rajoituksia. Esimerkiksi Netflix käyttää tällaisia maantieteellisiä rajoituksia, joita käyttäjät ovat yhtiöiden mukaan kiertäneet VPN-palveluntarjoajien avulla.

Kanteen mukaan vastaajat mainostavat palveluitaan käyttäjille siten, että heidän palvelunsa avulla käyttäjät pystyvät ohittamaan suoratoistopalveluiden maantieteelliset rajoitukset. Tällöin käyttäjät pystyvät striimaamaan tekijänoikeussuojan alaista sisältöä sellaisista maantieteellisistä sijainneista, joissa kantajat eivät ole valtuuttaneet alustaa suoratoistamaan kyseisiä teoksia.

Maantieteellisten rajoitusten kiertämisen lisäksi kantajat listaavat useita esimerkkejä VPN-palveluntarjoajien käyttäjistä, jotka suoraan laittomasti jakavat elokuvia BitTorrentin avulla. Siitä huolimatta, että BitTorrent-palvelua voi käyttää laillisesti, kantajat väittävät, että VPN-yritykset markkinoivat palvelujaan välineenä ladata anonyymisti tekijänoikeuksia loukkaavaa materiaalia. Elokuvayhtiöt tuovat myös esiin väitteen, jonka mukaan VPN-yritykset tekevät yhteistyötä pahamaineisten elokuvapiratismiin liittyvien sivustojen kanssa markkinoidakseen palveluitaan.

Näiden lisäksi kantajat väittävät, että VPN-yritysten käyttäjät harjoittavat myös muuta törkeää käyttäytymistä tämän anonyymin yksityisen suojan alla. Kantajien mukaan käyttäjät ovat osallisina myös rasistiseen kommentointiin, lapsipornoon ja jopa myös murhiin.

Useat VPN-käyttäjät on yhdistettynä samaan IP-osoitteeseen, joten yksittäisiä käyttäjiä ei pysty selvittämään. Elokuvayhtiöiden mukaan tämä ongelma olisi helposti ratkaistavissa, jos VPN-yritykset kirjaisivat käyttäjätietoja.

Korvausten lisäksi elokuvayhtiöt vaativat VPN-yrityksiä estämään tunnettuja piraattisivustoja kuten The Pirate Bay ja RARBG.

Pääset lukemaan koko uutisen englanniksi täältä.

Kuva: iStockphotos

 

Kirjoittajat

Kirjoittajat