Urheilujätti Nike on haastanut oikeuteen useita yrityksiä tavaramerkki- ja patenttirikkomuksista

10.3.2023

Nike sneakers

Nike on nostanut kanteita useita vaate- ja kenkäbrändejä vastaan suojellakseen ikonisia tennareitaan tavaramerkki- ja patenttiloukkauksilta sekä tuoteväärennöksiltä.

Urheilu- ja vaatebrändi Nike on tunnettu IP-oikeuksiensa aktiivisena puolustajana jo useamman vuoden ajan. Viimeisten kuukausien aikana Nike on aloittanut useita oikeusprosesseja, joilla se on pyrkinyt torjumaan tunnettuihin tennarimalleihin kohdistuvia tavaramerkki- ja patenttiloukkauksia. Haastettujen yritysten joukossa on useita vaate- ja kenkäbrändejä, kuten Lululemon, Babe, Kool Kiy ja Gnarcotic.

Yhtenä Niken tunnetuimpana tavaramerkkinä voidaan pitää Swoosh-kuviomerkkiä, joka koristaa lähes jokaista Niken tennarimallia. Vuodesta 2019 lähtien Nike on saanut tavaramerkkisuojaa myös tennareidensa ulkomuodolle (Yhdysvalloissa ”trade dress protection”). Tavaramerkkisuojaa saa tällä hetkellä ainakin 18 tennarimallia, joiden joukossa ovat ikoniset Air Force 1, Air Jordan 1 ja Dunk -mallit. Tämän lisäksi Niken kenkiä suojaavat erilaiset patentit, joista tunnetuimpana voidaan pitää Flyknit-teknologiaan perustavaa patenttia, joka suojaa urheilukenkien sukkamaista kangasmateriaalia.

Tammikuun alussa Nike nosti urheilubrändi Lululemonia vastaan kanteen patenttiloukkauksen vuoksi. Niken mukaan Lululemonin uusi urheilukenkämallisto loukkaa Niken Flyknit-teknologiaan perustuvaa patenttia. Lululemon ei ole ainoa brändi, jota vastaan Nike on nostanut kanteen Flyknit-teknologian kopioinnista, sillä Nike on kiistellyt asiasta myös Adidaksen kanssa vuonna 2021. Osapuolet kuitenkin sopivat patenttiriidan ennen sen käsittelyä oikeudenkäynnissä.  Tammikuussa Nike haastoi oikeuteen myös japanilaisen katumuotibrändin A Bathing Apen, joka tunnetaan myös nimellä Bape. Babe on tunnetaan erityisesti Babe Sta -tennareista, jotka muistuttavat Niken Air Force 1 -tennarimallia lukuun ottamatta Swoosh-merkkiä, joka on Baben tennareissa korvattu tähdenlennolla. Niken mukaan kilpailija on syyllistynyt tavaramerkkiloukkaukseen, sillä tennarit ovat suora kopio Niken suojatusta mallista.

Marraskuussa 2022 Nike haastoi oikeuteen useita yrityksiä, joita se syyttää väärennettyjen tennareiden myynnistä. Tapaus on osa laajempaa oikeusprosessia, jonka perusteella Nike yrittää torjua väärennettyjen tennareiden myyntiä internetalustoilla, erityisesti Amazonissa ja eBayssa. Saman kuukauden aikana Nike ryhtyi oikeustoimiin myös kahta kenkäbrändiä, Kool Kiyta ja Gnarcoticia, kohtaan. Nike väitti, että yritykset rikkovat Niken tavaramerkkejä kopioimalla Niken tunnettuja Air Jordan 1 ja Dunks -malleja. Tennarit erosivat Niken ikonisista malleista ainoastaan siinä, että Niken Swoosh-kuviomerkki oli korvattu tennareissa salama- ja perhosmerkeillä.

Edellä mainitut tapaukset muodostavat vain pienen osan Niken aloittamista oikeusprosesseista. Esimerkiksi vuonna 2021 Nike haastoi oikeuteen useita katumuoti- ja kenkäbrändejä, joiden joukossa olivat muun muassa Kickrich, Drip Creationz ja MSCHF.  Tapauksissa oli muun ohella kyse Niken suojattujen mallien kopioinnista sekä Niken alkuperäisten tennareiden luvattomasta kustomoinnista. Niken mukaan luvaton kustomointi aiheuttaa sekaannusta tennareiden alkuperästä sekä luo vaikutelman, että tennarit olisi suunniteltu yhteistyössä Niken kanssa.

Lisää aiheesta pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Elliot Collins

Kirjoittajat

Share: