UPC:n hallintokomitealta merkittäviä askeleita kohti yhtenäisen patenttituomioistuimen perustamista

1.8.2022

Yhtenäispatentteja ja eurooppapatentteja koskevat riidat tullaan tulevaisuudessa käsittelemään yhdistetyssä patenttituomioistuimessa (Unified Patent Court, UPC). Patenttiriitoja voidaan näin ollen ratkaista yhdellä kertaa kaikkien UPC:ssa mukana olevien maiden osalta.

UPC:n hallintokomitea on vahvistanut ensimmäisen oikeusasteen paikallisten ja alueellisten jaostojen perustamisen. Helsinkiin perustetaan oma paikallisjaosto, joten yhtenäispatentteja koskevia riitoja voidaan tulevaisuudessa käsitellä myös Suomessa. Helsingin lisäksi paikallisjaostoja tulee sijaitsemaan Wienissä, Brysselissä, Kööpenhaminassa, Düsseldorfissa, Hampurissa, Mannheimissa, Milanossa, Haagissa, Ljubljanassa ja Lissabonissa. Ruotsin ja Baltian alueen aluejaosto tulee sijoittumaan Tukholmaan. UPC:n keskusjaoston toiminnot on jaettu Pariisiin ja Müncheniin. Muutoksenhakutuomioistuin sijaitsee Luxemburgissa.

Komitea otti suuren askeleen UPC:n tehokkaan toiminnan varmistamiseksi hyväksymällä lisäksi tuomioistuimen työjärjestyksen ja sen maksutaulukon, jotka molemmat tulevat voimaan 1.9.2022. Komitea on hyväksynyt myös Ljubljanaan ja Lissaboniin perustettavan sovittelu- ja välimiesmenettelykeskuksen järjestölliset säännöt sekä UPC:n työmatkustussäännöt, jotka kannustavat vähäpäästöisten liikennemuotojen käyttöön.

UPC:n ohella käyttöön otetaan yhtenäispatenttijärjestelmä. Yhtenäispatentti tulee myöntämisensä jälkeen kerralla voimaan kaikissa uudessa patenttijärjestelmässä mukana olevissa valtioissa. Yhtenäispatentti on alueellinen vaihtoehto niin perinteisille eurooppapatenteille kuin kansallisille patenteille ja sen avulla on mahdollista saada laaja sekä yhtenäinen suoja keksinnölle. Patentin hakeminen Euroopan patenttivirasto EPO:sta ei muutu, sillä se myöntää perinteisten eurooppapatenttien lisäksi myös yhtenäispatentit jatkossa. Patentinhakija voi pyytää EPO:lta patentin rekisteröimistä yhtenäispatenttina eurooppapatentin myöntämisen jälkeen.

UPC on merkittävä muutos Euroopan patenttikentässä. Sen on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2023 alkupuolella.

Alkuperäisen uutisen löydät tästä ja lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Christian Lue

Kirjoittajat

Share: