Universal Music Groupin musiikki poistuu TikTokista

2.2.2024

Levy-yhtiökonserni Universal Music Groupin (UMG) ja videosovellus TikTokin välinen lisenssisopimus päättyi 31.1.2024, eikä sopimusneuvotteluissa ole päästy sopuun uuden sopimuksen sisällöstä. UMG:n musiikki on siten alkanut poistumaan sovelluksesta.

UMG julkaisi tiistaina avoimen kirjeen siitä, että sen ja TikTokin välinen lisenssisopimus päättyy tammikuun loppuun, eikä uutta sopimusta ole. Sopimusneuvotteluiden haasteeksi nostetaan kirjeessä ensinnäkin TikTokin maksamat korvaukset, sillä kirjeen mukaan TikTok on tarjoutunut maksamaan musiikin käytöstä vain murto-osan siitä, mitä muut sosiaalisen median alustat maksavat. Huomioiden myös se, kuinka keskeinen rooli musiikilla sovelluksessa on, tarjousta ei voida pitää reiluna. Toiseksi UMG on nostanut esille erimielisyydet koskien tekoälyn sääntelyä ja turvallisuuskäytäntöjä. UMG on kertonut puolustavansa artistejaan ja lauluntekijöitään myös tekoälymusiikkia vastaan ja kirjoittaa kirjeessään, että TikTok puolestaan sallii ja kannustaa tällaisen musiikin tekoon. Lisäksi kirjeessä on nostettu esille se, ettei videosovellus puutu tarpeeksi musiikkia loukkaavaan sisältöön tai loukkaavaan sisältöön muutenkaan.

TikTok vastasi UMG:n kirjeeseen saman päivän aikana syyttäen levy-yhtiötä ahneudesta. Videosovelluksen vastauksen mukaan UMG toimii artistien, lauluntekijöiden ja fanien intressien sijaan oma etu edellä. Videosovellus on korostanut vastauksessaan sitä, että se on tehokas ilmainen markkinointiväline.

Koska tekijänoikeuskorvauksista ei ole päästy sopuun, UMG on alkanut vetämään kappaleitaan pois sovelluksesta. Poistaminen kohdistuu maailman suosituimpien artistien, kuten Taylor Swiftin ja Justin Bieberin, musiikkiin, ja poistettavien kappaleiden lukumäärä on valtava, sillä kyse on miljoonista kappaleista. Sopimuksen raukeamisen myötä myös yhtiön suomalaisartistien musiikki poistuu TikTokista.

Alkuperäisen uutisen löydät täältä, UMG:n kirjeen täältä ja TikTokin vastauksen täältä.

Kuva: Unsplash / Jonathan Kemper

Kirjoittajat

Share: