Universal Music Group on vaatinut, että musiikin suoratoistopalvelut estävät teosten käytön tekoälyn kouluttamiseen

13.4.2023

Recording studio

Universal Music Group on yksi maailman suurimmista musiikkialan yhtiöistä, joka löytää, kehittää, markkinoi ja jakelee musiikkia yli 60 maassa. Universalin kansainvälisesti tunnetuimpiin artisteihin kuuluvat muun muassa The Weekend, Taylor Swift, Eminem, Rihanna ja The Beatles.

Universal Music Group on vaatinut, että musiikin suoratoistopalvelut, kuten Apple Music ja Spotify, estävät tekoälyä kehittäviä toimijoita käyttämästä levy-yhtiön edustamien artistien musiikkia tekoälyn kouluttamiseen. Yhtiö on huolissaan siitä, että tekoälyäsovellukset hyödyntävät artistien kappaleita tuottaakseen musiikkia, joka jäljittelee tunnettujen artistien musiikkia ja tyyliä. Levy-yhtiön mukaan  ongelmallista on myös se, että artistien musiikkia käytetään tekoälyn kouluttamiseen pääsääntöisesti ilman lupaa eikä teosten käytöstä makseta asianmukaista korvausta tekijöille.

Tekoälyn luomaa musiikkia on ilmestynyt ripotellen myös suoratoistopalvelujen musiikkitarjontaan. Yhtiön mukaan se on joutunut tekemään useita poistopyyntöjä sen vuoksi, että tekoälyn luoma musiikki loukkaa artistien ja muiden oikeudenhaltijoiden tekijänoikeuksia.

Universal Music Group on todennut, että sillä moraalinen ja kaupallinen velvollisuus suojella artistejaan teosten luvattomalta käytöltä ja estää sen yhteistyökumppaneita lisäämästä alustoilleen musiikkia, joka loukkaa artistien tekijänoikeuksia. Yhtiö odottaa, että sen yhteistyökumppanit puuttuvat alustoillaan sellaiseen toimintaan ja sisältöön, joka loukkaa oikeudenhaltijoiden oikeuksia.

Uutinen on luettavissa täältä. Lisää aiheesta voit lukea Financial Timesista (vaatii kirjautumisen).

Kuva: Unsplash, Caught In Joy

Kirjoittajat

Share: