Unionin yleiseltä tuomioistuimelta kosmetiikkamerkki Guerlainin kolmiuloitteista tavaramerkkiä koskeva tuomio

16.9.2021

Justitia

Guerlain, ranskalainen luksuskosmetiikkan keskittyvä merkki on voittanut kolmiulotteisen EU-tavaramerkin rekisteröintiä koskeneen oikeuskiistan. Asiaa käsitellyt Unionin yleinen tuomioistuin totesi, että huulipunan pakkaus oli mahdollista rekisteröidä kolmiulotteisena EU-tavaramerkkinä.

EUIPO oli alun perin hylännyt Guerlainin 3D tavaramerkkihakemuksen, koska tavaramerkki oli sen mielestä täysin vailla yksilöllistä ja omaperäistä luonnetta. Merkki ei EUIPO:n mukaan erottunut tarpeeksi muista tavallisista huulipunapakkausten malleista. EUIPO arvioi, ettei keskivertokuluttaja todennäköisesti tunnistaisi tuotteen kaupallista alkuperää Guerlainin huulipunapakkauksen perusteella eikä pakkauksen muoto näin ollen voisi täyttää tavaramerkin perimmäistä tarkoitusta ja tehtävää.

Guerlain valitti EUIPO:n päätöksestä Union yleiselle tuomioistuimelle. Valituksessaan ranskalaisbrändi totesi, että rekisteröitäväksi esitetty huulipunapakkaus oli visuaalisesti olennaisesti erilainen tavallisiin huulipunapakkausten malleihin verrattuna. Merkin mukaan pakkaus oli muodoltaan uniikki , koska siinä ei ole yhtään tasaista pintaa ja se muistuttaa malliltaan, tavallisista huulipunapakkauksista poiketen, esimerkiksi venettä, kehtoa tai väärin päin käännettyä kultaharkkoa. Lisäksi kotelossa on sarana, josta aukeaa peili. Myös tämä on poikkeavaa tavallisiin huulipunakoteloihin verrattuna.

Guerlain esitti, että poikkeavuuksien typistyessä yhteen ja samaan tuotteeseen, erot verrattuna tavallisiin huulipunapakkauksiin ovat silmiinpistäviä. Guerlain alleviivasi, että tuotteen omaperäisyyttä ja uutuutta puoltaa myös se, että tuotteen muotoilua on kuvailtu ”vallankumoukselliseksi” niin median kuin myös kuluttajien toimesta.

3D tavaramerkin tunnusomaisen luonteen arviointi ei poikkea tavallisen tavaramerkin arvioinnista. Arvioidessaan tavaramerkkiä tuomioistuin totesi huulipunien yleisesti myytävän erilaisissa muodoissa ja koissa. Guerlainin huulipunaa verrattiin yleisimpään, silinterimalliseen huulipunapakkaukseen. Tuomioistuin totesi, että mahdollinen kuluttuaja todennäköisesti yllättyisi Guerlainin huulipunan poikkeuksellisesta muodosta ja katsoisi sen eroavan alan tavallisista käytännöistä. Tähän arvioon perustuen, keskimääräinen kuluttaja toteaisi todennäköisesti, että huulipunakotelon malli tosiasiallisesti ilmaisee kaupallista alkuperää. Tähän perustuen tuomioistuin totesi huulipunapakkauksen olevan tunnusomainen ja näin ollen olevan rekisteröitävissä 3D tavaramerkkinä.

Trademarkblogin asiaa koskevan uutisen ja lisää analyysiä pääset lukemaan täältä.

Kuva: Istockphotos.

Kirjoittajat

Share: