Euroopan Unionin tuomioistuin linjasi DSM-direktiivin 17 artiklan sovellettavuudesta

16.5.2022

Puola nosti Euroopan Unionin tuomioistuimessa (EUT) kanteen, jossa vaadittiin DSM-direktiivin tekijänoikeuksia ja lähioikeuksia digitaalisilla sisämarkkinoilla koskevan 17 artiklan kumoamista sillä perusteella, että tämä artikla on ristiriidassa Euroopan unionin perusoikeuskirjassa määrätyn sananvapauden ja tiedonvälityksen perusoikeuden kanssa.

DSM-direktiivin 17 artikla velvoittaa online-sisällönjakopalveluntarjoajia tarkistamaan käyttäjien lataaman sisällön laillisuuden, koska rikkomuksen sattuessa he ovat vastuussa. Kun käyttäjät lataavat sisältöä online-sisällönjakopalveluihin, ne välittävät yleisölle tai levittävät sisältöä, joka saattaa olla tekijänoikeudella suojattua. Näin ollen online-sisällönjakopalveluntarjoajien on varmistettava, että kyseinen materiaali on lainmukaista eikä loukkaa kenenkään tekijänoikeutta. Jos ladattu materiaali loukkaa tekijänoikeuksia, palveluntarjoaja on vastuussa ja palveluntarjoajaa vastaan voi nostaa kanteen.

EUT:n mukaan direktiivi antaa tarvittavaa suojaa sanan- ja tiedonvälityksen vapaudelle, koska se sulkee pois toimenpiteet, joilla voidaan suodattaa ja estää laillisen sisällön lataaminen. Mitä tulee sananvapauden ja tiedonvälityksen suojeluun, direktiivissä säädetään menettelyllisistä takeista tapauksia varten, joissa online-sisällönjakopalveluntarjoajat estävät virheellisesti laillisen sisällön.

Lopuksi EUT muistutti, että jokaisen jäsenvaltion tehtävänä on implementoida direktiivi osaksi kansallista lainsäädäntöään ja luoda oikeudenmukainen tasapaino sananvapauden ja DSM:n 17 artiklassa säädetyn velvoitteen välillä.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Tingey Injury Law Firm

 

Kirjoittajat

Share: