Unionin alueella kaupataan väärennettyjä urheilu- ja ylellisyystavaroita

8.6.2023

Close-up of a person wearing Nike Air Max sneakers

Väärennettyjen vaatteiden, kenkien ja asusteiden kauppa Euroopan Unionin (EU) alueella kukoistaa, mikä ilmenee Fake Star -operaatiosta julkaistusta raportista. Europolin koordinoima Fake Star on ensimmäinen EU:n laajuinen operaatio väärennösten laitonta kauppaa vastaan.

Maalis- ja joulukuun 2022 välisenä aikana toteutetun operaation puitteissa suoritetuissa 3 900 tarkastuksessa takavarikoitiin lähes kaksi miljoonaa väärennettyä vaatetta, jalkinetta ja asustetta 258 eri tuotemerkiltä. Eniten takavarikoinnin kohteeksi joutui urheilu- ja ylellisyystavaroita. Väärennösten arvoksi arvioitiin 87 miljoonaa euroa. Laajan, seitsemäntoista maata osallistaneen operaation yhteydessä pidätettiin yhteensä 378 henkilöä.

Operaation aikana kansalliset viranomaiset tarkistivat kauppa- ja teollisuusalueita, kirpputoreja, matkailualueita, varastoja, kauppoja ja muita vastaavia paikkoja, joissa väärennettyjä tavaroita tyypillisesti myydään. Viranomaiset toteuttivat operatiivisia toimia myös satamissa, pop-up-myymälöissä ja pienissä sähköisen kaupankäynnin pakettijakeluyrityksissä.

Eniten väärennöksiä Euroopan ulkopuolelta

Takavarikoidut väärennökset olivat pääasiassa peräisin Euroopan ulkopuolelta Kiinasta, Hongkongista, Turkista ja Vietnamista. Väärennöksiä toimitettiin unionin alueelle kaikilla mahdollisilla kuljetusvälineillä, ja myös kuriiripalvelut osallistuivat toimintaan. EU-maista väärennöksiä unionin markkinoille valmistivat Unkari, Portugali ja Espanja.

Sosiaalisen median rooli väärennettyjen tavaroiden myynninedistämisessä oli raportin mukaan merkittävä. Vaikka väärennösten määrä kaupankäynnin sähköisillä alustoilla on viime vuosina kasvanut, on kivijalkamyymälöissä tapahtuva väärennösten kauppa raportin mukaan edelleen ongelma, jonka kitkeminen vaatii viranomaisten toimia.

Teollis- ja tekijänoikeusrikollisuutta sekä tavaroiden ja rahan väärentämistä koskevan EMPACT-ohjelman puitteissa toteutettua operaatiota johtivat Espanjan ja Kreikan poliisit. Mukana operaatiossa olivat Europol, EUIPO, Frontex, OLAF ja Eurojust sekä lukuisat yksityiset tahot. EU-maista hankkeeseen osallistuivat Belgia, Bulgaria, Kypros, Ranska, Kreikka, Unkari, Irlanti, Italia, Malta, Puola, Portugali, Romania, Slovakia ja Espanja. Unionin ulkopuolelta mukana olivat Serbia, Ukraina ja Iso-Britannia.

EU:n teollisoikeuksien virastoon kuuluvan teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisen seurantakeskuksen ja Espanjan poliisin laatimaan raporttiin pääset täältä.

Kuva: Unsplash, Lefteris kallergis

Kirjoittajat

Share: