Tutkimuksen mukaan yksityinen kopiointi laskee edelleen Suomessa

8.11.2023

music tapes

Opetus- ja kulttuuriministeriö teetti Taloustutkimuksella tutkimuksen, jonka keskeisin tavoite oli selvittää yksityisen kopioinnin määrää Suomessa kuluvalta vuodelta. Tutkimuksesta tuli ilmi muun muassa, että kopiointi 15–79-vuotiaiden keskuudessa laskee edelleen ja on jopa puolittunut vuodesta 2015.

Tutkimuksesta käy ilmi, että laillisen yksityisen kopioinnin piiriin kuuluvaa musiikkia kopioi 137 000 ja videoaineistoa 649 000 15–79-vuotiasta ja kokonaisuudessa kopioijia oli 755 000. Esimerkiksi vuonna 2022 kopioijia oli 851 000, eli määrä on laskenut huomattavasti jo vuodenkin aikana.

Yksityisen kopioinnin kappalemäärä, mukaan lukien sekä musiikki- että videotiedostot, on arviolta 188–210 miljoonaa tiedostoa. Määrä on kokonaisuutena alhaisempi kuin vuonna 2022. Kuitenkin musiikkitiedostoja on kopioitu enemmän tänä vuonna, videoita puolestaan vähemmän edeltävään vuoteen nähden. Määrää voi verrata edellisvuosien lukuihin: vuonna 2022 197–213 miljoonaa tiedostoa, 2017 n. 260 miljoonaa, kun vielä vuonna 2013 kopioiden määrä oli arviolta 725 miljoonaa tiedostoa.

Musiikkia tallennettiin eniten matkapuhelimiin ja tietokoneisiin, videoita myös matkapuhelimiin sekä tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluihin. Yleisimmät lähteet musiikin tallennukseen olivat suoratoisto- tai streaming-palvelut, internetissä ilmaiseksi tallennettavissa olevat tiedostot ja alkuperäiset CD-levyt, videotallennuksissa puolestaan tv-ohjelmat.

Graafisen aineiston osalta tutkimuksessa todettiin, että 80 prosenttia Suomessa asuvista on tulostanut, tallentanut, valokopioinut tai skannannut aineistoa yksityiseen käyttöön. Keinoista käytettiin eniten tulostusta ja tallennusta erityisesti valokuvien, viranomaislomakkeiden, ruokaohjeiden/reseptien, oppimateriaalien tai artikkelien kopioimiseen. Aineiston julkaisija on ollut yleensä yksityinen henkilö (nettisivut tai blogi), jokin yritys tai julkishallinto.

Pääset lukemaan asiaa koskevan uutisen täältä ja alkuperäisen tutkimuksen täältä.

Kuva: Unsplash / Etienne Girardet

Kirjoittajat

Share: