Tutkimuksen mukaan immateriaalioikeuksia hyödyntävät yritykset pärjäävät keskimääräistä paremmin

19.11.2021

EU

Tutkimusten mukaan ne yritykset, jotka hyödyntävät eri immateriaalioikeuksiaan aktiivisella tavalla pärjäävät paremmin kuin yritykset, jotka eivät näin tee. Tutkimus, joka esiteltiin alkuvuodesta 2021 keräsi tietoa 127 000 yrityksestä ympäri EU:ta. Mittauksessa huomioitiin monia eri tekijöitä, kuten kustannutehokkuutta, voittoa per työntekijä sekä rekisteröityjen oikeuksien, kuten esimerkiksi patenttien ja tavaramerkkien olemassaoloa.

Tutkimuksen mukaan ne yritykset, jotka omistivat vähintään yhden immateriaalioikeuden, tekivät keskmäärin suurempaa voittoa kuin ne, jotka eivät omistaneet mitään rekisteröityjä immateriaalioikeuksia. Isoissa yrityksissä (joissa oli enemmän kuin 250 työntekijää), voitot olivat noin 18 % korkeampia per työntekijä sellaisissa yrityksissä, joilla oli rekisteröityjä immateriaalioikeuksia. Kun tarkasteltiin pieniä tai keskikokoisia yrityksiä (joissa on alle 250 työntekijää), voitot olivat parhaimmillaan jopa 68 % korkeampia per työntekijä.

Näihin tuloksiin valossa on selvää, että immateriaalioikeudet todella ovat tärkeä osa yrityksen kilpailukykyä. Siksi onkin ongelmallista, että ainoastaan selkeä vähemmistö pienistä ja keskisuurista yrityksistä ovat rekisteröineet immateriaalioikeutensa. Maissa, kuten Saksassa, Maltalla, Portugalissa ja Puolassa määrä on hieman alle 10 %. Ruotsissa luku on vain 8.5 %.

Mistä nihkeä rekisteröintitahti sitten johtuu? Osittain voi johtua siitä, että työ, jota EU-komissio tekee immateriaalioikeuksien hyväksi huomioi melko heikosti pieniä ja keskisuuria yrityksiä, ja keskittyy lähinnä isojen yritysten kouluttamiseen. Lisäksi päivittäisessä toiminnassa pienten yritysten tarvii harvoin todistaa omien oikeuksiensa olemassaolo, ja rekisteröinti voi näin ollen joskus tuntua turhalta. Muilla yrityksen osa-alueilla on usein keskeisempi merkitys yrityksen kasvuvaiheessa.

Svenskt näringsliv – sivuston aihetta käsittelevän uutisen pääset lukemaan täältä. EPO:n tekemän tutkimuksen kokonaisuudessaan pääset lukemaan täältä.

Kuva: Christian Lue sivustolta Unsplash

Kirjoittajat

Share: