Tuore raportti peräänkuuluttaa musiikin lisensoinnin sääntelyn uudistamista Yhdysvalloissa

17.2.2015
Raportin suositusten tarkoituksena on tuoda selkeyttä ja helpotusta lauluntekijöille, artisteille, julkaisijoille, levy-yhtiöille sekä digitaalisille jakelupalveluille.

Yhdysvaltain tekijänoikeusvirasto (The U.S. Copyright Office) julkaisi 5.2.2015 Copyright and the Music Marketplace -raportin, joka koskee musiikin lisensointia. Musiikin lisensointia koskeva sääntely Yhdysvalloissa on peräisin 1900-luvun alkupuoliskolta, ajalta ennen digitaalista vallankumousta. Tekijänoikeusviraston mukaan vanhentuneen sääntelyn uudistustarve on merkittävä.

Raportissaan tekijänoikeusvirasto tarkastelee kattavasti voimassa olevaa järjestelmää. Lisäksi raportti esittelee sarjan ohjeistavia periaatteita sekä alustavia suosituksia muutosten aikaansaamiseksi. Tekijänoikeusviraston suositukset kohdistuvat lähes jokaiseen musiikkimarkkinoiden osa-alueeseen. Viraston tavoitteena on tarjota ratkaisuja, joiden avulla olisi mahdollista luoda oikeudenmukaisempi, tehokkaampi sekä järkevämpi järjestelmä.

Raportissa esitellään neljä pääperiaatetta, joista tutkimukseen osallistuneiden kesken vallitsee laaja yksimielisyys. Ensinnäkin musiikin luojille on suoritettava oikeudenmukainen korvaus heidän panostuksistaan. Toiseksi lisensointiprosessin tulee olla tehokkaampi. Kolmanneksi markkinaosapuolilla on oltava pääsy viranomaisten tietoaineistoon, jotta he voisivat tunnistaa ja lisensoida äänitallenteita ja musiikkiteoksia. Neljänneksi tieto musiikin käytöstä ja maksusuorituksista tulisi olla läpinäkyvää ja oikeudenhaltijoiden saatavilla.

Lisensoinnin yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisen korvauksen osalta tekijänoikeusvirasto suosittaa esimerkiksi, että musiikkiteoksia ja äänitteitä tulisi säännellä yhdenmukaisella tavalla. Lisäksi julkinen esittämisoikeus pitäisi laajentaa koskemaan äänitteitä myös maanpäällisissä radiolähetyksissä, sillä sen vapautus rojaltien maksuvelvoitteesta vahingoittaa kilpailua. Tekijänoikeusvirasto myös uskoo, että ennen vuotta 1972 julkaistut äänitteet tulisi saattaa liittovaltion tekijänoikeuslain soveltamisalan piiriin, jolloin niitä koskisivat samat oikeudet, poikkeukset ja rajoitukset kuin viime aikojenkin äänitteitä.

Yhdysvalloissa hallituksen aktiivinen rooli musiikkimarkkinoilla on epätavallinen ja laaja verrattuna muihin tekijänoikeuslain alaisiin teoksiin. Tekijänoikeusviraston mukaan nykymaailmassa pakkolisensointia tulisi tietyiltä osin vapauttaa huolimatta hallituksen osallistumisen historiallisista oikeuttamisperusteista. Raportti sisältää useita ideoita siitä, miten tämä voitaisiin toteuttaa.

Musiikki painottuu verkkoon myös Suomessa

Tilanne musiikin ja sen lisensoinnin suhteen on muuttumassa myös Suomen musiikkimarkkinoilla. Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n keräämien vuositilastojen mukaan digimyynnin osuus oli viime vuonna 51 prosenttia äänitekaupan kokonaismarkkinoista. Streaming- eli ns. suoratoistopalvelut kasvattivat voimakkaasti suosiotaan vuoden 2014 aikana. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua kertyi 38 prosenttia. Sen sijaan musiikkilatausten eli downloadien myynti pieneni 29 prosenttia.

Musiikin käyttö keskittyy nykyään verkkoon. Tämä näkyy fyysisten äänitteiden myynnin laskuna, joka viime vuonna oli peräti 34 prosenttia. Sekä CD-levyjen että musiikkia sisältävien DVD-levyjen myynti pieneni, kun taas vinyylilevyt kasvattivat edelleen suosiotaan. Tallennemyynnin kotimaisuusaste, 67 prosenttia, oli edelleen poikkeuksellisen korkealla tasolla kansainvälisesti arvioiden.

Copyright and the Music Marketplace -raportti, julkaistu 5.2.2015

IFPI Finland ry:n uutinen 11.2.2015

(MO)

Share: