TTVK:n teettämän Tekijänoikeusbarometrin tulokset

21.12.2022

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) Taloustutkimuksella teettämästä Tekijänoikeusbarometristä 2022 käy ilmi, että suomalaiset suhtautuvat tekijänoikeuskorvauksiin erittäin myönteisesti. Selvityksen mukaan yli 90 % suomalaisista kokee, että luovan työn tekijöiden tulee saada tekemästään työstä korvausta.

Selvitys osoittaa suomalaisten olevan varsin yksimielisiä siitä, että luovan työn tekijöiden tulee saada korvausta tekemästään työstä sen mukaan, kuinka paljon heidän teoksiaan hyödynnetään. Suomalaisten suhtautuminen tekijänoikeusjärjestöihin on niin ikään positiivinen, 76 % vastaajista pitää järjestöjä tarpeellisina.

Tutkimuksesta ilmenee myös muun muassa, että valtaosa suomalaisista hyväksyy tekijänoikeuden täytäntöönpanon. Vastaajista 65 % katsoo, että tekijänoikeuden haltijan tulee voida selvittää, kuka hänen oikeuksiaan loukkaa anonyymisti internetissä ja 71 % katsoo, että internetin verkkosisällönjakopalveluiden tulee tulevaisuudessa poistaa tehokkaammin ja pysyvämmin palvelussa oleva luvaton musiikki- ja AV-sisältö.

TTVK:n tiedote on luettavissa täältä ja koko tekijänoikeusbarometrin raportti täältä.

Kuva: Unsplash, David Beale

Kirjoittajat

Share: