Tietosuojavaltuutetun uutiset ja tiedotteet 8/2022

1.9.2022

phone

Euroopan tietosuojaneuvostolta kiistanratkaisupäätös Instagramista ja vastauksia TikTokia koskeviin kysymyksiin (3.8.2022)

Euroopan tietosuojaneuvosto on hyväksynyt kaksi kirjettä koskien TikTokia. Kirjeet ovat vastaus Euroopan kuluttajajärjestö BEUC:lle ja Access Now -järjestölle. Kirjeissään koskien TikTokia Euroopan tietosuojaneuvosto on todennut, että valvontaviranomaiset Espanjassa, Irlannissa ja Italiassa ovat reagoineet nopeasti TikTokin ilmoittamaan muutokseen liittyen personoituun mainontaan. Ilmoituksen mukaan TikTok ei vastaisuudessa pyydä käyttäjiltä suostumusta aikaisemmin mainittuun mainontaan. Oikeusperustana yhtiö vetoaa omaan sekä kumppaneiden oikeutettuun etuun.

Tietosuojaneuvosto on antanut kiistanratkaisupäätöksen Instagramin henkilötietojen käsittelystä. Kiistanratkaisupäätös koskee Irlannin tietosuojaviranomaisten antamaa päätösluonnosta asiassa, liittyen erityisesti lasten sähköpostiosoitteiden ja puhelinnumeroiden julkistamista sekä oletusarvoisia julkisuusasetuksia applikaatiossa. Tietosuojaneuvoston antamalla sitovalla päätöksellä puututaan käsittelyyn osallistuneiden erimielisyyksiin liittänässä päätösluonnoksessa esitettyihin näkökohtiin. Eriävät näkökohdat ovat muun muassa koskeneet sakon määrittämistä sekä tietojen käsittelyn oikeusperustaa. Kiistanratkaisupäätöksen perusteella Irlannin tietosuojaviranomainen antaa lopullisen päätöksen Metalle.

Alkuperäisen uutisen ja lisätietoja pääset lukemaan tästä.

Euroopan tietosuojavaltuutettu ja tietosuojaneuvosto: Ehdotus lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevista säännöistä sisältää vakavia puutteita (4.8.2022)

Euroopan komissio julkaisi toukokuussa 2022 lainsäädäntöehdotuksen lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja torjumiseksi verkossa. Lainsäädäntöehdotus sisältää palveluntarjoajille asetettavia velvoitteita lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän materiaalin ja lasten houkuttelun havaitsemiseksi, ilmoittamiseksi, poistamiseksi ja estämiseksi verkossa.

Euroopan tietosuojaneuvosto ja Euroopan tietosuojavaltuutettu ovat antaneet yhteisen lausunnon lainsäädäntöehdotuksesta. Ne tukevat ehdotuksen tavoitteita, mutta ovat ilmaisseet samalla huolensa suunniteltujen toimenpiteiden vaikutuksesta yksityisyyteen sekä henkilötietojen suojaan. Tietosuojaneuvoston ja tietosuojavaltuutetun mukaan nykyisessä muodossaan ehdotus saattaa aiheuttaa enemmän riskejä yksilöille ja yhteiskunnalle kuin rikollisille. Tekoälyn kaltaisen teknologian käyttäminen viestinnän skannaamiseen voi esimerkiksi aiheuttaa virheitä sekä loukata henkilöiden yksityisyyttä.

Alkuperäisen uutisen ja lisätietoja pääset lukemaan tästä.

Menestystä tietosuojasta -seminaarissa tuetaan pk-yritysten tietosuojaosaamista (23.8.2023)

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry ja Tietosuojavaltuutetun toimisto järjestävät seminaarin Helsingissä 22.9, GDPR2DSM-hankkeen päätöstapahtumana. Menestystä tietosuojasta -seminaari käsittelee pienten ja keskisuurten yritysten tietosuojaosaamista sekä osaamisen kehittämistä ympäristössä joka muuttuu. GDPR2DSM-hankkeen avulla on pyritty lisäämään tietosuojaosaamista tällä sektorilla. Seminaarin yhteydessä tullaan myös esittelemään hankkeen kautta saatuja tuloksia sekä työkalua, jotka on suunniteltu yhteistyössä pk-yritysten kanssa.

Alkuperäisen uutisen sekä lisätietoa seminaarista pääset lukemaan tästä.

Kuva: Unsplash, Petter Lagson

Kirjoittajat

Share: