Tietosuojavaltuutetun tiedotteet 8/2023

1.9.2023

flume

Verkkopalveluun ohjaaminen ei täyttänyt vaatimusta suoramarkkinoinnin vastustamisen vaivattomuudesta (1.8.2023)

Telealan yhtiö on määrätty huolehtimaan siitä, että sähköisten suoramarkkinointiviestien vastaanottajille annetaan viestien yhteydessä mahdollisuus kieltää helposti yhteystietojensa käyttö suoramarkkinointitarkoituksiin.

Kannellut henkilö oli pyrkinyt estämään teleyhtiötä lähettämään markkinointitekstiviestejä, mutta tekstiviesteissä ei ollut yksinkertaista tapaa kieltää viestien lähetys. Viestissä ohjattiin ainoastaan kirjautumaan yhtiön verkkopalveluun markkinointiasetusten muuttamiseksi. Kannelleella oli myös ollut vaikeuksia löytää tietosuojavaltuutetun yhteystietoja yhtiön sivuilta, vaikka ne olisi syytä olla helposti saatavilla.

Tietosuojavaltuutetun mukaan yhtiö ei ole antanut viestien yhteydessä mahdollisuutta kieltää suoramarkkinointia vaivattomasti. Lain mukaan palvelun tarjoajan tai tuotteen myyjän olisi annettava jokaisen viestin yhteydessä mahdollisuus kieltää yhteistietojen käyttö. Asiakastilille kirjautuminen ainoana kieltäytymismahdollisuutena ei ole lain mukainen vaivaton keino.

Lue alkuperäinen tiedote täältä.

Tietosuojavaltuutettu kieltää Yango-taksipalvelun henkilötietojen siirrot Suomesta Venäjälle väliaikaisesti (8.8.2023)

Yandex LLC:lle ja Ridetech International B.V.:lle on annettu määräys keskeyttää asiakkaiden henkilötietojen siirtämisen Venäjälle ja lopettamaan kerättyjen henkilötietojen käsittelyn. Ridetech International B.V. on Yangon palveluntarjoaja EU-alueella. Yhtiö siirtää tietoja Venäjälle, mikä selviää Yangon toimittamasta selvityksestä.

Tietosuojavaltuutettu on tehnyt päätöksen kiireellisessä menettelyssä. Tällaisia toimenpiteitä voidaan käyttää vain poikkeuksellisissa tilanteissa ja ne voivat olla voimassa enintään kolme kuukautta. Yangolla on ollut mahdollisuus toimittaa asian arviointiin vaikuttavia tietoja syyskuuhun asti. Lisäksi Yangon on määrä ilmoittaa, millaisiin toimenpiteisiin se ryhtyy määräyksen myötä.

Päätös perustuu Venäjällä tehtyyn lainsäädäntöuudistukseen, jonka takia Yangon ei ole mahdollista suojata henkilötietoja EU:n lainsäädännön edellyttämällä tavalla. Lainsäädäntöuudistuksen nojalla Venäjän turvallisuuspalvelulla on jatkossa oikeus saada taksitoiminnassa käsiteltäviä tietoja, kuten sijainti- ja osoitetietoja.

Lue alkuperäinen tiedote täältä.

Euroopan tietosuojaneuvosto on antanut kiistanratkaisupäätöksen lasten henkilötietojen käsittelystä TikTokissa (11.8.2023)

Tapaus lähti liikkeelle johtavana valvontaviranomaisena toimineen Irlannin tietosuojaviranomaisen oma-aloitteisesta tutkinnasta, sillä TikTok Technology Limitedin päätoimipaikka EU:n alueella sijaitsee siellä.

Suoritettu selvitys koski TikTokin 13–17-vuotiaiden käyttäjien henkilötietojen käsittelyä. Selvitettävänä oli myös tiettyjä kysymyksiä, jotka liittyvät alle 13-vuotiaiden lasten henkilötietojen käsittelyyn. Kiista siirrettiin Euroopan tietosuojaneuvoston ratkaistavaksi, sillä asiaan osallistuneet valvontaviranomaiset eivät päässeet yksimielisyyteen päätösluonnokseen esitetyistä vastalauseista.

Irlannin tietosuojaviranomainen antaa päätöksensä TikTokille tietosuojaneuvoston sitovan päätöksen perusteella kuukauden sisällä. Päätöksen toimittamisen jälkeen se julkaistaan tietosuojaneuvoston verkkosivuilla.

Lue alkuperäinen tiedote täältä ja Euroopan tietosuojaneuvoston tiedote täältä.

Tietosuojaviranomaiset jatkavat Yango-taksipalvelun tietojen siirron tutkintaa (31.8.2023)

Aikaisempaan, 8.8. julkaistuun tiedotteeseen viitaten, Yango-taksipalvelun tutkinta on jatkunut. Yango on toimittanut asiasta selvitystä. Siinä esitetään, että Venäjällä syyskuun alussa voimaan astuvaa taksilainsäädäntöä ei sovelleta Yangon toimintaan Euroopan talousalueella. Tästä huolimatta on mahdollista, että Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:llä on pääsy Venäjälle siirtyviin tietoihin taksilainsäädännön soveltamisalasta riippumatta. Tutkinta on kuitenkin kesken.

Ilmi tulleiden tietojen perusteella tietosuojaviranomaisten on välttämätöntä jatkaa selvittämistä Venäjän taksilainsäädännön tosiasiallisesta soveltumisesta Yango-taksipalvelun toimintaan. Vaikka lainsäädäntöä ei sovellettaisikaan taksiyhtiön toimintaan, jatkuu sen tiedonsiirtojen tutkinta. Tutkinnassa arvioidaan lisäksi yritysten toimittamaa selvitystä niiden toteuttamista ja suunnittelemista muutoksista henkilötietojen käsittelyyn.

Suomen, Alankomaiden ja Norjan tietosuojaviranomaiset ovat selvittäneet Yangon tiedonsiirtojen lainmukaisuutta jo aikaisemminkin. Tietosuojavaltuutettu Suomessa voi ainoastaan puuttua henkilötietojen käsittelyyn määräaikaisesti. Pysyvän henkilötietojen käsittelyä koskevan päätöksen voivat tehdä vain Alankomaiden tietosuojaviranomainen tai Euroopan tietosuojaneuvosto, sillä henkilötietoja käsittelevä yritys sijaitsee Alankomaissa.

Lue tiedote täältä ja alkuperäinen Yangoa koskeva tiedote täältä.

Kuva: Unsplash / fabio

Kirjoittajat

Share: