Tietosuojavaltuutetun päätös auton huoltotositteessa näkyvien henkilötietojen julkaisemisesta verkossa

24.8.2021

Tietosuojavaltuutetun mukaan auton huoltotositteessa näkyvien henkilötietojen julkaisu verkossa ei ole tietosuojasääntelyn mukaista.

Autoliike oli julkaissut verkossa myynti-ilmoitusten yhteydessä kuvia myytävinä olleiden autojen huoltotositteista. Huoltotositteissa oli näkyvillä entisten omistajien nimi- ja osoitetiedot.

Tietosuojavaltuutetun toimistolle alun perin asiasta ilmoituksen tehnyt henkilö, jonka henkilötiedot oli julkaistu erään myynti-ilmoituksen yhteydessä, oli pyytänyt autoliikettä poistamaan hänen henkilötietonsa huoltotositteesta otetusta kuvasta. Autoliike ei kuitenkaan ollut suostunut poistamaan kaikkia kuvassa näkyneitä henkilötietoja.

Autoliikkeen mukaan huoltotositteesta otetulla kuvalla oli tarkoitus näyttää autosta mahdollisesti kiinnostuneille, että sitä oli huollettu asianmukaisesti. Henkilötietojen näkymistä perusteltiin lisäksi sillä, ettei niiden näkymisesti ollut aiheutunut haittaa rekisteröidyille.

Tietosuojalainsäädännön mukaan henkilötietojen luvaton julkaisu verkossa ei ole sallittua. Lisäksi valtuutettu totesi, ettei rekisterinpitäjä ollut noudattanut yleisen tietosuoja-asetuksen mukaista tietojen minimointiperiaatetta tai oletusarvoisen ja sisäänrakennetun tietosuojan velvoitetta julkaistessaan henkilötietoja sisältäviä kuvia huoltotositteista verkossa. Tietosuojavaltuutettu ei myöskään katsonut, että auton entisten omistajien henkilötietojen näkeminen olisi ollut tarpeellista auton huoltohistoriasta kertomiseksi.

Edellä mainitun perusteella tietosuojavaltuutettu antoi rekisterinpitäjälle huomautuksen ja määräyksen muuttaa toimintatapa nykyisen tietosuojasääntelyn mukaiseksi esimerkiksi peittämällä omistajatiedot verkkoon laitettavista huoltotositteiden kuvista.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Löydät Tietosuojavaltuutetun toimiston aihetta koskeneen tiedotteen täältä. Koko päätös on luettavissa täältä.

(VS)

Share: