Tietosuojavaltuutettu: Henkilötieto.fi-palvelulle huomautus tietosuojarikkomuksista

24.3.2022

computer

Henkilötieto.fi-sivuston kautta henkilö on voinut tehdä tietosuojaoikeuksiaan koskevan pyynnön eri rekisterinpitäjille. Sivuston toiminnasta on vuonna 2018 tehty seitsemän kantelua. Tietosuojavaltuutettu on todennut, että palvelussa henkilötietoja on käsitelty ilman laillista perustetta.

Kantelut liittyen Henkilötieto.fi-palveluun ovat tulleet yrityksiltä, jotka olivat saaneet tarkastuspyynnön palvelun kautta. Yrityksiltä on vaadittu 300 euron vuosimaksu palvelun asiakkaaksi liittymisestä, jotta tämän kautta olisivat saaneet pyynnöt nähtäväkseen. Sivustolla on virheellisesti annettu ymmärtää, että palvelua käyttäisi lähes 300 000 yritystä, vaikka suurin osa ei kuitenkaan ollut sopinut rekisteröidyn pyyntöjen välittämisestä palvelun kautta.

Palvelun mukaan henkilötietoja on käsitelty palvelua käyttäneiden suostumuksen perusteella. Tietosuojavaltuutetun mukaan suostumus ei ole pätevä, sillä käyttäjä ei ole ollut tietoinen millaiseen tietojen käsittelyyn tosiasiassa antanut suostumuksen. Tämän lisäksi rekisteröityjältä on vaadittu automaattista lupaa suoramarkkinointiin.

Tietosuojavaltuutettu on antanut yhtiölle huomautuksen yleisen tietosuoja-asetuksen vastaisesta toiminnasta ja määräsi yhtiön muuttamaan käytäntönsä lainmukaiseksi, jos aikoo jatkaa vastaavaa toimintaa. Päätös on vailla lainvoimaa.

Lisää aiheesta pääset lukemaan tästä.

Kuva: Philipp Katzenberger sivustolta Unsplash.

Kirjoittajat

Share: