Tekijänoikeusuutisia Yhdysvalloista – Taylor Swift ja Louis Vuitton

4.8.2023

picture of taylor swift

Taylor Swiftin ”Lover”-kirjaa ei enää syytetä tekijänoikeuden loukkauksesta

Yhdysvaltalainen kirjailija Teresa La Dart haastoi Taylor Swiftin viime vuonna oikeuteen tekijänoikeuden loukkauksesta. Kanteessa väitettiin, että Taylor Swift olisi kopioinut kirjan nimen sekä useita luovia elementtejä La Dartin vuonna 2010 julkaisemasta runokirjasta ”Lover” ja käyttänyt niitä omassa kirjassaan, joka julkaistiin yhdessä ”Lover” albumin kanssa vuonna 2019. La Dartin mukaan kirjojen kannet koostuvat samoista visuaalisista elementeistä: pastellin pinkistä ja sinisestä värimaailmasta sekä kirjailijan omasta kuvasta, joka on otettu alhaalta päin. Lisäksi kirjat ovat sisällöltään samankaltaisia, sillä kummassakin kirjassa muistellaan menneitä vuosia tekstin ja kuvien avulla.

Maaliskuussa Taylor Swiftin asianajajat vaativat Tennesseen liittovaltion tuomioistuinta hylkäämään La Dartin kanteen perusteettomana. Asianajajien mukaan Taylor Swift ei ole loukannut La Dartin tekijänoikeuksia, sillä väitetysti loukkaavissa seikoissa on kyse kirjoissa yleisesti käytetyistä visuaalisista elementeistä, jotka eivät saa tekijänoikeussuojaa. Myöskään kirjan idea ei voi saada tekijänoikeussuojaa.

La Dart peruutti Taylor Swiftiä vastaan nostamansa kanteen viime torstaina Tennesseen liittovaltion tuomioistuimessa.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Louis Vuittonin kampanjamusiikin väitetään loukkaavan venezuelalaisen musiikkiyhtyeen tekijänoikeuksia

Venezuelalainen levy-yhtiö Discomoda ja musiikkiyhtye Los Darts ovat nostaneet tekijänoikeusloukkauskanteen Louis Vuittonia vastaan New Yorkin alueoikeudessa. Kanteessa on kyse noin minuutin pituisesta kenkämainoksesta, jossa nainen kävelee Milanon kaduilla Louis Vuittonin Archlight Slingback -kengät jalassa ja taustalla soi mainoksen ajan kappale, joka muistuttaa monelta osin Los Dartsin tekijänoikeudella suojattua kappaletta ”Por Alguein Como Tu”.

Kantajien mukaan Louis Vuitton kopioi kampanjamusiikkiaan varten useita elementtejä Los Dartsin kappaleesta, mukaan lukien kappaleen melodian ja harmonian sekä rytmin kappaleen kertosäkeistä. Louis Vuittonin kappale on siten muunnelma, joka loukkaa alkuperäisen teoksen tekijänoikeuksia ja jonka kaupalliseen käyttöön olisi tullut pyytää Los Dartsin lupa.

Alkuperäisen uutisen pääset lukemaan täältä.

Kuva: Unsplash, Raphael Lovaski

Kirjoittajat

Share: