Tekijänoikeusuutisia: Sherlock Holmes vapaaseen käyttöön Yhdysvalloissa, Kanada jäädyttää public domainin

4.1.2023

Sherlock Holmes siirtyi kokonaan public domainiin Yhdysvalloissa

Vuosittain 1. tammikuuta vietetään Public Domain -päivää, jolla viitataan uusien teosten siirtymiseen public domainiin eli vapaaseen käyttöön tekijänoikeuden suoja-ajan päättyessä.

Tänä vuonna Yhdysvalloissa umpeutui vuonna 1927 julkaistujen teosten tekijänoikeussuoja, sillä Yhdysvaltojen tekijänoikeuslaki asettaa ennen vuotta 1978 julkaistuille teoksille pidennetyn 95 vuoden suoja-ajan. Muun muassa mestarietsivä Sherlock Holmesia koskevat tekijänoikeudet ovat kokonaan rauenneet, kun Arthur Conan Doylen viimeisiä Sherlock Holmes -kertomuksia koskeva suoja-aika päättyi vuoden vaihteessa.

Doylen perikunta on aiemmin valvonut tarkasti hahmon käyttöä ja esimerkiksi haastanut Netflixin oikeuteen suoratoistopalvelun Enola Holmes -elokuvan takia. Nyt kaikkia Holmes-tarinoita ja itse hahmoa voi hyödyntää ja muunnella vapaasti myös Yhdysvalloissa, joten odotettavissa on entistä enemmän erilaisia tulkintoja suositusta salapoliisihahmosta.

Muita public domainiin Yhdysvalloissa siirtyneitä teoksia ovat esimerkiksi scifi-elokuva Metropolis, Virginia Woolfin Majakka, Agatha Christien Neljä suurta sekä useat jazz-standardit, kuten Irving Berlinin kappale Puttin’ On the Ritz.

Aiheesta on uutisoitu aiemmin englanniksi täällä ja täällä.

Kanada pidentää tekijänoikeuden suoja-aikaa 20 vuodella

Tekijänoikeuden suoja-aika pitenee Kanadassa 20 vuodella. Kirjallisten ja taiteellisten teosten sekä näytelmä- ja musiikkiteosten suoja-aika on jatkossa voimassa 70 vuoden ajan tekijän kuolinvuoden päättymisestä, kun aiemmin tekijänoikeus oli voimassa 50 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Suoja-ajan pidentyminen tarkoittaa käytännössä sitä, että uusia teoksia ei siirry Kanadassa public domainiin seuraavaan 20 vuoteen eli ennen vuotta 2043. Tämä koskee esimerkiksi kanadalaiskirjailija Gabrielle Royn tuotantoa ja ulkomaisista kirjailijoista J.R.R. Tolkienin ja Roald Dahlin teoksia. Suoja-aika ei kuitenkaan pidenny takautuvasti.

Suoja-ajan muutos liittyy Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan väliseen vapaakauppasopimukseen. Sopimus edellytti Kanadaa muuttamaan tekijänoikeussääntelyään Yhdysvaltojen lain mukaiseksi 31.12.2022 mennessä.

Lue alkuperäinen uutinen englanniksi täältä.

Kuva: iStock/Moussa81

Kirjoittajat

Share: