Tekijänoikeusloukkauksia Yhdysvalloissa: Kanye West ja Lana Del Rey

4.7.2023

Person holding clapperboard

Kanye West oikeudessa muotitoimittajasta otetun valokuvan tekijänoikeusloukkauksesta

Valokuvaaja Michela Efford nosti tekijänoikeusrikkomuskanteen rap-artisti Kanye Westiä vastaan tämän käytettyä valokuvaajan otosta luvatta sosiaalisen median tileillään. West julkaisi Effordin Pariisin muotiviikoilla Voguen toimittaja Gabriella Karefa-Johnsonista ottaman valokuvan 4. lokakuuta 2022. Valokuvaaja väittää kuvan luvattoman käytön vahingoittaneen hänen kykyään markkinoida teostaan ja saada siitä voittoa. Efford oli rekisteröinyt valokuvan Yhdysvaltain tekijänoikeusvirastossa (US Copyright Office), mikä on Yhdysvalloissa edellytys tekijänoikeusrikkomuskanteen nostamiselle.

Rap-artisti julkaisi valokuvan pilkatakseen muotitoimittaja Karefa-Johnsonin vaatteita. Teon tarkoituksena oli kostaa toimittajalle tämän aikaisemmin antamasta, Westin vaatemallistoa koskevasta kritiikistä. Karefa-Johnson oli kommentoinut Westin Pariisissa esittelemää vaatemallistoa rasistiseksi sen sisältämän ”White Lives Matter” -ilmaisun vuoksi.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Lana Del Rey sopi ”Summertime Sadness” -hittinsä musiikkivideota koskevan tekijänoikeuskiistan

Laulaja Lana Del Rey pääsi sovintoon ”Summertime Sadness” -musiikkivideotaan koskevassa tekijänoikeusjutussa vain kuukausi sen jälkeen, kun liittovaltion tuomari oli kieltäytynyt hylkäämästä tapausta. Haasteen mukaan Del Reyn vuonna 2012 julkaistu video sisälsi seitsemäntoista sekuntia materiaalia, joka oli suoraan kopioitu Lucas Bolañon lyhytelokuvasta ”Sky”. Bolañon mukaan musiikkivideo sisälsi lyhytelokuvasta kopioidun kuvamateriaalin lisäksi äänitteen, jolla Bolaño sanoi ”Remember, I will always love you, bye”.

Del Reyn asianajajat eivät kiistäneet kopioidun materiaalin esiintymistä musiikkivideolla vaan totesivat, että Bolañon kanne oli nostettu liian myöhään. Osapuolet päätyivät asiassa sovintoon ennen, kuin juttu ehti valamiesten ratkaistavaksi. Sovinnon ehtoja ei julkistettu.

Alkuperäinen uutinen on luettavissa täältä.

Kuva: Unsplash, Avel Chuklanov

Kirjoittajat

Share: